Politihelikopteret ble brukt med skarpskyttere

Lederen for spesialenheten i Oslo, politiinspektør Ole Vidar Dahl, bekrefter at politihelikopteret er blitt brukt med skarpskyttere om bord i tre konkrete operasjoner.

KRITIKK: Politiet har fått kraftig kritikk for ikke å ha brukt helikopter under terrorangrepene 22.juli.  (Foto: Morten Holm)
KRITIKK: Politiet har fått kraftig kritikk for ikke å ha brukt helikopter under terrorangrepene 22.juli. (Foto: Morten Holm)

Dagsavisen har tidligere skrevet at politihelikopteret ved minst tre anledninger er blitt brukt med skarpskyttere plassert i skyvedøra på helikoptret.

Dette har skjedd ved president Yassir Arafats besøk i Norge i 1998, dagen etter Nokas-ranet i 2004 og under jakten på Kjell Alrich Schumann en måned etter ranet.

Nå bekrefter lederen av spesialenheten at politihelikopteret er blitt brukt ikke bare under trening på slike situasjoner, men i konkrete operasjoner.

– Ja, det stemmer. Derimot tror jeg ikke at det noen gang har vært avfyrt skudd fra politihelikopteret, sier Ole Vidar Dahl.

BAKGRUNN: Har kranglet om penger til politihelikopteret i 15 år

Han mener at det ikke er noen tvil om at helikopteret kunne vært et fantastisk hjelpemiddel i situasjonen på Utøya.

– Vi kunne hatt med oss en skarpskytter om bord. Ikke for å skyte, men for å observere og rettlede mannskapene på land, sier han.

LES OGSÅ: Politihelikopteret kan få vaktlag-økning

Politihelikopteret sto på bakken og mannskapet var på ferie da terrorangrepene startet i Oslo og på Utøya 22. juli. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2