Fattig, tørt, sultent, håpløst. Det er ofte slik vi ser for oss kontinentet Afrika. Nyhetsmediene og bistandsbransjen skal ha mye av skylden for det, mener forfatter Kaare M. Bilden.

En tur på gaten i Oslo gir samme inntrykk.

Fordommer

– Det er synd å si det, men det første jeg tenker på når en sier «Afrika» er fattigdom. Det er vel det man er pumpa full med. Gjennom reportasjer har man fått inntrykk av at det er store problemer, sier en av de forbipasserende i Torggata.

– Ser du på Afrika som en mulig handelspartner for Norge?

– Det har jeg aldri tenkt på, sier en annen.

Les også: Ny sultkatastrofe truer Afrikas Horn

«Skjeve bilder»

For det er ikke rart at man ikke tenker på at Afrika egner seg som handelspartner, når sult og fattigdom er det vi forbinder med området. Bilden tar i sin nye bok s«Mat er makt» et oppgjør med både media og bistandsbransjen, og det skjeve bildet som vises av kontinentet.

– Folk har hørt dette budskapet om igjen og om igjen - at alt er så elendig i Afrika. Vi har gitt bistand i 50 år, og så ser det ikke ut til at det nytter i det hele tatt, sier Bilden til TV 2 Nyhetskanalen.

Vi burde heller fortelle at afrikanske land ønsker å klare seg selv, bare de får en handelspolitikk som er mulig. Hovedproblemet er jo at de fattige må konkurrere mot subsidierte varer i rike land, og da er det veldig, veldig vanskelig å konkurrere, sier Bilden.

Les også: Flyktninghjelpen ser ikke noe lyspunkt for Afrikas Horn

- VI HAR RETT FOKUS: Kommunikasjonsdirektør i Norad, Kjell Terje Ringdal, mener Norge allerede gjør nok for å sette fokus på at en rettferdig handelspolitikk er vel så viktig som bistandspenger. (Foto: TV 2-montasje)

– Afrika har et kjempepotensiale

Forfatteren mener vi trenger en reform av vår handelspolitikk, og at spesielt bistandsbransjen sitter med et ansvar de fullstendig har sviktet.

– De snakker som om bistand alene er løsningen på problemene. Og siden nyhetsmediene allerede legger hovedfokus på negative nyheter fra fattige land, hendelsesnyheter, altså konsekvensene av fattigdom og ikke årsakene, så bør ikke Norad gjøre det samme, sier Bilden.

– Norad bør tvert imot løfte fram debatten om handelspolitikk, og vise at Afrika har et kjempepotensiale, også innenfor eksport, sier han.

Les også: Flyktninghjelpen ser ikke noe lyspunkt for Afrikas Horn

Norad avfeier kritikken

Men Norad, direktoratet for utvikilngssamarbeid, mener Norge allerede gjør nok for å sette fokus på at en rettferdig handelspolitikk er vel så viktig som bistandspenger, men at direktoratet kanskje ikke har vært flinke nok til å kommunisere det videre.

Kommunikasjonsdirektør i Norad, Kjell Terje Ringdal, tror mangelen på interesse for bistand i befolkningen, er årsaken til at folk ikke har fått det med seg.

– Dette handler ikke bare om handel, men det handler om handel også, sier Ringdal.

– Vi tror at når land blir i stand til å stå på egne ben, tjene sine egne penger, så er det bra for det landet. Og det er det vi jobber med her i Norad, å fortelle at "du må stå på egne bein, men vi skal hjelpe deg", sier Ringdal.

Les også: 150 flyktninger funnet døde utenfor Tunisia

– Norge gjør ikke nok

Bilden er derimot uenig i at Norge gjør nok.

– Vi er på topp i bistand og på bunn i handelspolitikk. På internasjonale rangeringer over hvilke land som har den mest utviklingsvennliglige handelspolitikken, så ligger Norge helt nederst.

– Dette er jo et kjempeparadoks, når 53 afrikanske ledere sier at handelspolitikk er mye viktigere for oss enn bistand. Poenget må jo være at bistand bør ha en sluttdato, at det blir overflødig, sier Bilden.

Les også: Flyselskaper redder tusenvis av barn på Afrikas Horn