82-åring styrte etter lysene i tunneltaket

Krasjet på vei hjem fra øyenlegen- men nektet hardnakket skyld.

82 åringen mente det ville gå greit å navigere seg gjennom 
tunnelen ved hjelp av lysene i taket. Det endte med en alvorlig fronkollisjon midt i tunnelen. Nå er han dømt, men slipper straff på grunn av sin høye alder. Ilustrasjonsfoto: (Foto: Scanpix)
82 åringen mente det ville gå greit å navigere seg gjennom tunnelen ved hjelp av lysene i taket. Det endte med en alvorlig fronkollisjon midt i tunnelen. Nå er han dømt, men slipper straff på grunn av sin høye alder. Ilustrasjonsfoto: (Foto: Scanpix)

Den 82 år gamle mannen fra Lørenskog var på vei hjem etter en undersøkelse hos øyenlegen sin da det smalt midt i Blåkolltunnelen. Det skriver Romerikes Blad.

I retten forklarte 82-åringen at han så dårlig, og måtte bruke taklysene for å navigere seg fram i tunnelen. Politiet legger all skyld for ulykken på 82-åringen. Nedre Romerike tingrett var enige.

Nå er han dømt for grov uaktsomhet i trafikken, men slipper straff grunnet sin høye alder.

La skylden på veivesenet

Når det gjelder selve ulykken forklarte 82-åringen i retten at han ikke likte å kjøre i tunneler. På grunn av dette hadde han satt ned farten til om lag 40 km/t da han kjørte inn i tunnelen den 27. mai 2010.

Han forklarte videre at han hadde problemer med å se selve kjørebanen og han derfor benyttet seg av lysene i taket for å «navigere» i tunnelen.

Etter hans syn var det Statens vegvesen som var ansvarlig for ulykken, fordi tunnelen – etter hans mening – var for dårlig opplyst.

– Svært kritikkverdig kjøring

Politiadvokat Tom Danielson har 25 års fartstid i Romerike politidistrikt. Han har aldri tiltalt en mann så gammel som 82 år. Han mener det her imidlertid var nødvendig.

– Han nektet hardnakket skyld for ulykken. For å få en avklaring av skyldspørsmålet måtte vi ta saken til retten for den andre partens skyld – med tanke på eventuelle erstatningskrav, sier Danielson.

– 82-åringen forklarte i retten at han ikke så veien, men måtte bruke lysene for å navigere, hva tenker politiet om det?

– Det går jo bare ikke an, kjøringen er svært kritikkverdig, svarer politiadvokat Danielson.

Del med Facebook-vennene dine

Politiets ulykkesrapport og forklaring fra flere vitner peker på at det var 82-åringens bil som kom over i feil kjørefelt da ulykken skjedde.

Sliter fortsatt med plager

82-åringens personbil smalt inn i fronten på en møtende varebil. I den satt det to menn. Sjåføren – en mann i 40-årene fra Fjellhamar – ødela hånda og pådro seg nakkesleng. Han sliter fortsatt med smerter etter ulykken. Passasjeren fikk brist i tre ribbein.

– Vi skal være glade for at det gikk som det gikk. Dette kunne gått skikkelig galt, de som satt i den andre bilen fikk seg en skikkelig trøkk, sier politiadvokat Danielson.

82-åringens forsvarer, Jan Schjatvet, sier til rb.no at hans klient ennå ikke har tatt stilling til om han vil anke dommen. Han forteller at domfelte mente det ville gå greit å navigere ved hjelp av taklysene.

– Selv mener han det. Lysene sto rett over kjørebanen og det var greit å følge dem, har han forklart, sier Schjatvet.

RB har vært i kontakt med sjåføren i den møtende varebilen. Han forteller at han fortsatt sliter med plager etter ulykken.

– Hvordan reagerte du på 82-åringens forklaring om at han ikke så kjørebanen?

– Det ligner selvfølgelig ingenting, forteller Fjellhamar-mannen.

– Hadde andre valg

Politiadvokat Danielsson forteller at 82-åringen ikke får kjøre bil lenger. Han peker på én vesentlig ting, som gjør uaktsomheten grov:

– Jeg spurte ham om han hadde andre mulige veivalg på vei hjem. Det hadde han. Han valgte altså å kjøre gjennom tunnelen til tross for dårlige erfaringer i tunneler tidligere, forteller Danielsson.

Distriktssjef i Utrykningspolitiet, Knut Erik Storbæk sier til RB at han aldri har hørt om lignende.

– Dette er en vekker. Også til alle som sliter med fysiske begrensninger. Man tar ikke kun egne sjanser, man setter andres liv i fare. Oppfordringen til alle er å ta lærdom av dette, sier han.

82-åringen var også tiltalt for råkjøring noen dager tidligere. I 50-sonen ble han tatt av politiet i 62 km/t.

Del med Facebook-vennene dine

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no - her:

LES OGSÅ: Dømt for krasj i vill hastighet