Informasjonssvikt avdekket under øvelse i 2006

Under en antiterrorøvelse i 2006 ble det avdekket flere feil i kommunikasjonen. Til tross for dette oppsto de samme feilene da det ble alvor i 2011.

SVIKT: Stabsjef Johan Fredriksen innrømmer at det er en utfordring å få informasjonen til å flyte godt nok. (Foto: Roald, Berit/Scanpix)
SVIKT: Stabsjef Johan Fredriksen innrømmer at det er en utfordring å få informasjonen til å flyte godt nok. (Foto: Roald, Berit/Scanpix)

En terrorøvelse i Oslo viste at viktig og nødvendig informasjon forsvant mellom etatene i krisearbeidet, og tilbake sto en svekket krisehåndtering , melder NRK . En av politienhetene som er spesialtrent til å rykke ut ved terrorangrep i Oslo, skal ikke ha blitt varslet da bomben gikk av i Regjeringskvartalet, og Stortinget ble ikke sikret før over en time etter eksplosjonen.

Les også: Breivik avhørt i detalj om Utøya-massakren

Manglende flyt

Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, mener de nå har utviklet bedre rutiner, men innrømmer at informasjonsflyten ikke er bra nok.

– Så det å formidle situasjonsbildet til alle som trenger det, og kommunisere godt i sanntid er en kjempeutfordring, og det er et funn i alle øvelser over hele verden, og vil også være det i fremtiden, sier Fredriksen.

Les også: Stortinget uten ekstrasikring i minst en time etter bomben

En nasjonal politisjef

Tidligere etterretningsoffiser Bernard Duncan Lyng sier til NRK at Norge bør ha én nasjonal politisjef som kan håndtere slike situasjoner.

I dag er det opp til hver enkelt politimester å be om hjelp fra Forsvaret eller andre politidistrikter. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2