Fra vondt til verre på Oslo børs etter USA-åpning

Oslo Børs opplevde årets største fall på første handelsdag etter nedgraderingen av USAs kredittverdighet. Hovedindeksen stupte 5,65 prosent til 344,39 poeng.

Børs nedgang børsnedgang New York (Foto: STAN HONDA/Afp)
Børs nedgang børsnedgang New York (Foto: STAN HONDA/Afp)

Ved åpning var fallet på rundt 2 prosent, men utviklingen tok seg opp etter kort tid, og etter en halvtimes handel var hovedindeksen i pluss. Optimismen i morgentimene hadde trolig sammenheng med at Den europeiske sentralbanken (ECB) har lovet at den igjen vil kjøpe statsobligasjoner i gjeldstyngede euroland.

Alle selskaper går i minus

Så begynte pilene igjen å peke nedover. Klokken 12.30 lå hovedindeksen på drøyt 4 prosent i minus, i seg selv ille nok. Men etter noen timer med noenlunde stabilitet gikk det fra vondt til verre da børsene åpnet i USA og banket Oslo Børs ned ytterligere halvannen prosent. USA-børsene falt 2-3 prosent i løpet av et par minutters handel.

Alle de 60 selskapene på hovedindeksen falt, flere av dem kraftig. 5,65 prosent slår årsversterekorden fra torsdag i forrige uke og er det største fallet på en enkeltdag på Oslo Børs siden 22. juni 2009.

I Asia falt både Hang Seng og Nikkei 225 med drøyt 2 prosent. Europa gikk også i rødt, men i likhet med fredag hadde ingen av de store børsene like stort fall som i Oslo. At nettopp Oslo er blant de børsene som faller mest, kan skyldes at det norske markedet ofte er mer følsomt for endringer.

Den norske kronen styrket seg

I tillegg dro kraftig fall i oljeprisen også pilene ned i Tollbugata. Nordsjøolje falt med 3,27 dollar til 106,10 dollar fatet. Den norske krona styrket seg imidlertid gjennom dagen.

Amerikanske aksjer falt fra start på mandag.

Dow Jones-indeksen falt mandag med 2 prosent bare to minutter etter børsåpning i New York.

Amerikanske aksjer falt i åpningsminuttene Industriindeksen Dow Jones falt med 2 prosent til 11.216,6 poeng, S&P 500 falt 2,1 prosent til 1.174,1 poeng mens Nasdaq-indeksen stupte over 3,3 prosent til 2.449,3 poeng.

Men det er ikke bare i Norge og USA tallene lyser rødt.

Børsfall i Sør-Amerika

Hovedindeksen på børsen i brasilianske São Paulo, det største aksjemarkedet i Sør-Amerika, åpnet med et fall på over 4,5 prosent mandag.

Bovespa-indeksen falt med over 50 poeng etter bred nedgang i Asia og Europa og frykt for nye tap også i USA.

LES OGSÅ: Finansuroen: Skrekkscenariet er ein italiensk konkurs

Nedgangen på de største børsene i Europa fortsatte og på mandag.

Til tross for at Den europeiske sentralbanken (ECB) lovet at den igjen vil kjøpe statsobligasjoner i gjeldstyngede euroland, var det bred og dyp nedgang som preger de europeiske aksjemarkedene mandag.

De viktigste europeiske indeksene sank mandag flere prosentpoeng, og også Wall Street falt ved børsåpning.

Nedturen fortsetter i Hellas

CAC 40-indeksen i Paris hadde ved 15-tiden falt 2,7 prosent til 3.190,7 poeng. I Frankfurt var DAX-indeksen ned nærmere 3 prosent, mens FTSE i London lå mellom 1 og 2 prosentpoengs nedgang. Også RTS-indeksen i Moskva var nede med mer enn 3 prosent på formiddagen.

LES OGSÅ: Oslo Børs faller fra start

I Hellas falt børsindeksen i Aten med over 5 prosent på ettermiddagen.

Tidligere på dagen reagerte markedene i Italia og Spania med svak oppgang på ECBs forsøk på spre ro.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2