– Mulig å overtale Gaddafi til å gå frivillig

Det er absolutt mulig å få Libyas leder Muammar Gaddafi til å gå av frivillig, men spørsmålet er om opprørerne lar seg overtale til forhandlinger.

Libya Opprørere (Foto: Gaia Anderson/Ap)
Libya Opprørere (Foto: Gaia Anderson/Ap)

Det mener mener Fafo-forsker Kjetil Selvik. Etter fire måneder med NATO-bombinger er det fortsatt ingen tegn til en militær løsning på konflikten mellom regimet i Tripoli og opprørerne øst i landet. Det har ført til at landene som deltar i NATO-operasjonene, er blitt mer opptatt av å finne en forhandlingsløsning, mener Selvik.

– NATO kan jo fortsette å bombe i måneder framover, men det er en fastlåst militær situasjon, og jeg mener å se et økende moment i retning av forhandlinger, sier Selvik til NTB.

Kan trekke seg

Han tror at Gaddafi er villig til å trekke seg på visse betingelser. Men spørsmålet er hva man er villig til å gi, og ikke minst hva man kan få opprørerne med på, ifølge Fafo-forskeren.

– Opprørerne har til nå gitt uttrykk for sterk motvilje mot å forhandle med Gaddafi, understreker han.

Utenriksministre fra USA, Frankrike, Storbritannia og en rekke andre land møtes fredag i Istanbul for å diskutere hvordan Muammar Gaddafi kan overtales til å trekke seg som Libyas leder.

Frankrikes utenriksminister Alain Juppé har på forhånd uttalt at det har vært kontakt med regimet i Libya og at en politisk løsning på konflikten kan være innen rekkevidde.

LES OGSÅ: Libyske utsendinger: - Gaddafi er villig til å gå av

LES OGSÅ: Gadaffis sønn: - Vi forhandler med Frankrike

USA er mer reserverte

I USA er imidlertid tonen mer forsiktig ettersom signalene fra Tripoli har vært motstridende. Så sent som torsdag holdt Gaddafi en tale der han oppfordret sine tilhengere til å marsjere mot opprørsbastionen Benghazi for å frigjøre byen fra «forrædere».

LES OGSÅ: Libyske opprørere innrømmer overgrep

Det er også kommet opplysninger som tyder på at Gaddafi planlegger å ødelegge den libyske hovedstaden med raketter hvis opprørerne overtar byen.

Istanbul Libya  Hillary Clinton William Hague (Foto: OSMAN ORSAL/Reuters)
Istanbul Libya Hillary Clinton William Hague (Foto: OSMAN ORSAL/Reuters)

Krigen i Libya har nå vart i fire måneder, men fortsatt er det ingenting som tyder på at opprørerne er i stand til å sikre seg militært overtak ved hjelp av NATOs bombetokter.

Diskuterer opprørerhjelp

Fredagens møte i Istanbul er det fjerde i kontaktgruppen så langt. Gruppen har det overordnede politiske ansvaret for de militære operasjonene i Libya.

På møtet skal de om lag 15 utenriksministrene også diskutere fremtidig hjelp til opprørerne, både militært og økonomisk. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2