Snart kan det være slutt på dette synet

Turistene elsker dem - men cubanerne lengter etter mer moderne biler.

Snart kan dette synet være like eksotisk på Cuba som ellers i verden. Nye lover kan gi cubanerne mulighet til å bytte ut den eldgamle bilparken allerede i løpet av året. (Foto: Berit Roald, SCANPIX)
Snart kan dette synet være like eksotisk på Cuba som ellers i verden. Nye lover kan gi cubanerne mulighet til å bytte ut den eldgamle bilparken allerede i løpet av året. (Foto: Berit Roald, SCANPIX)

Gjennom mange år har det vært spekulert i at Cuba snart vil være modent for en stor forandring, og at landet igjen vil åpnes mot resten av verden. Mange har satt dette i direkte sammenheng med Fidel Castros helsetilstand - for ikke å si hans eksistens.

Men nå er det ting som tyder på at landet går mot nok en revolusjon på i hvertfall ett område - og at det vil skje uavhengig av om Castro er i vigør eller ikke. Nå er det nemlig foreslått et nytt lovverk som blant annet vil medføre at cubanerne kan få kjøpe hvilke biler de vil, et lovverk som ventes innført allerede mot slutten av dette året.

Les også: Kurt ønsker seg bilskilter fra Cuba

De nye lovene skal også åpne for økt velstand og et enklere liv for cubanerne på flere vis, og det er liten grunn til å tvile på at de vil bli ønsket hjertelig velkommen. Selv om bildene av 50, 60 og 70 år gamle bruksbiler i sterke farger er en turistmagnet og oppfattes med romantiske undertoner av oss, er de kun en dyd av nødvendighet for cubanerne.

Cubanerne har vært svært kreative for å holde sine gamle biler i gang. Knuste frontruter som holdes på plass med tape slik som på denne 1955 Chevrolet Bel Air´en er ikke uvanlig, og motor og drivverk er gjerne byttet ut med noe fra Russland i løpet av de drøyt 50 årene som har  gått siden revolusjonen. (Foto: Stein Hallingstad, SCANPIX)
Cubanerne har vært svært kreative for å holde sine gamle biler i gang. Knuste frontruter som holdes på plass med tape slik som på denne 1955 Chevrolet Bel Air´en er ikke uvanlig, og motor og drivverk er gjerne byttet ut med noe fra Russland i løpet av de drøyt 50 årene som har gått siden revolusjonen. (Foto: Stein Hallingstad, SCANPIX)

Nå råder ikke cubanerne over enorme pengesummer, og dersom bilhandelen slippes helt fri, er det likevel grunn til å tro at det vil ta tid før de gamle bilene er faset helt ut av trafikken. Men litt etter litt vil de forsvinne, de dårligste vil trolig bare bli hensatt mens det vil være et marked for å selge de beste og mest sjeldne til samlere ute i verden.

Del med Facebook-vennene dine!

Sikkert er det i hvertfall at en av de mest kjente særtrekkene ved Cuba for oss turister etter hvert vil forsvinne. Alt tyder på at bildet av rosa, lilla og grønne gamle amerikanere med Lada-motorer og hjemmesnekrede løsninger ganske snart vil begynne å vannes ut.

Les også: Husker du disse bilene fra baksiden av jernteppet?