– Kampfly kan føre til nedleggelser i Forsvaret

Forsvarsekspert frykter konsekvensene.

ÅRLIGE MILLIARDUTGIFTER FOR FORSVARET:   Det er ikke penger til å øve, det er ikke penger til å seile, og hele forsvaret er underbemannet, sier forsvarsekspert Jacob Børresen om utgiftene Forsvaret møter gjennom kampflyprogrammet. (Foto: Montasje)
ÅRLIGE MILLIARDUTGIFTER FOR FORSVARET: Det er ikke penger til å øve, det er ikke penger til å seile, og hele forsvaret er underbemannet, sier forsvarsekspert Jacob Børresen om utgiftene Forsvaret møter gjennom kampflyprogrammet. (Foto: Montasje)

Årlige driftskostnader på 3,4 milliarder kroner for det planlagte Joint Striker Fighter-prosjektet kan føre til nedleggelser i Forsvaret.

Det mener flere forsvarseksperter som Klassekampen har snakket med.

Det er ikke penger til å øve, det er ikke penger til å seile, og hele forsvaret er underbemannet, sier forsvarsekspert Jacob Børresen

Frykter konsekvensene

Forsvaret regner med å sitte igjen med en gjennomsnittlig årlig utgift til kampflyene på 3,4 milliarder kroner, noe som er mer enn det som samlet sett brukes på hele Sjøforsvaret.

Forsvarsekspert Jacob Børresen frykter konsekvensene.

– Bak fasaden av spesialstyrker og internasjonale operasjoner truer konkurs. Det er ikke penger til å øve, det er ikke penger til å seile, og hele forsvaret er underbemannet, sier Børresen, som tidligere har jobbet som rådgiver for forsvarsministeren.

Forsvarsanalytiker John Berg tror også at Forsvaret må kutte kraftig som et resultat av kampflyutgiftene.

– Forsvaret er allerede helt inne på tannkjøttet for innsparinger. Må man gjøre kutt, vil det spre seg over hele linja og få veldig store konsekvenser for mange våpengrener, sier Berg.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) forsikrer imidlertid at kjøpet av F35-flyene ikke vil svekke territorialforsvaret. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2