Obama utpeker ny forsvars- og etterretningstopp

President Barack Obama har formelt nominert Leon Panetta til ny forsvarsminister og general David Petraeus til hans etterfølger som CIA-sjef.

APPLAUS: Leon Panetta får applaus av USAs president Barack Obama, under en pressekonferanse på CIAs hovedkontor i Virginia. (Foto: JIM WATSON/Afp)
APPLAUS: Leon Panetta får applaus av USAs president Barack Obama, under en pressekonferanse på CIAs hovedkontor i Virginia. (Foto: JIM WATSON/Afp)

Nominasjonene var ventet i slutten av april, men ble utsatt da USA kom på sporet av Osama bin Laden i Pakistan.

Panetta har ledet CIA siden februar 2009 og vil gå inn i historiebøkene som den som til slutt lyktes i jakten på al-Qaida-lederen.

Panetta kan også se tilbake på ni perioder i Kongressen, der han hadde en rekke sentrale verv. Han har også en fortid som stabssjef for president Bill Clinton.

General David Petraeus er i dag øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan, og han har tidligere også ledet styrkene i Irak.

Det hvite hus håper at Panetta vil kunne tiltre som forsvarsminister 30. juni, dersom Senatet gir grønt lys.

Petraeus skal etter planen fortsette som øverstkommanderende i Afghanistan til september, da general John Allen overtar. Først da vil han tiltre som CIA-sjef.

Det er også ventet at Obama vil utnevne ny forsvarssjef i løpet av den kommende måneden. General Martin Dempsey, som i dag er hærsjef, er tippet til å etterfølge dagens forsvarssjef, admiral Michael Mullen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2