Rett til kontantstøtte etter én dags arbeid i Norge

400 millioner europeere kan enkelt opparbeide seg utstrakte rettigheter i Norge. Nå advarer forskere mot utviklingen.

ØKT ARBEIDSLEDIGHET: SSB redegjør i sin statistikk for tredje kvartal om fortsatt økt arbeidsledighet blant innvandrere i Norge. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
ØKT ARBEIDSLEDIGHET: SSB redegjør i sin statistikk for tredje kvartal om fortsatt økt arbeidsledighet blant innvandrere i Norge. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

– Hvis vi ikke justerer kursen, kan det frie europeiske arbeidsmarkedet bli ei bombe for den norske velferdsstaten, sier forsker Knut Røed, økonom og seniorforsker ved Frisch-senteret og medlem i Brochmann-utvalget til Dagbladets papiravis.

Tre ganger så mange innvandrere

For to uker siden lanserte Brochmann-utvalget sin over 500-sider tunge rapport: «Velferd og migrasjon. Den norske modellens framtid».

Der kom det blant annet fram at vi i dag har over tre ganger så mange innvandrere som for ti år siden. Som EØS-medlem har Norge forpliktet seg til å følge EUs regelverk om koordinering av trygderettigheter for borgere som reiser fra land til land for å jobbe. Sykepenger, kontantstøtte og barnetrygd kan man få rett på etter én dags arbeid i Norge.

At dette ikke er bærekraftig for Norge, er ikke vanskelig å se.

– Ikke mye bevissthet

– Det har vel kanskje ikke helt sunket inn hvor lite det skal til for å opparbeide seg rettigheter i vårt trygdesystem. Det har ikke vært mye bevissthet rundt dette temaet, sier Knut Røed.

LES OGSÅ: En av tre som får kontantstøtte er innvandrer

– Norge er et lite land, og det er mange som kan skaffe seg ankerfeste i norske velferdsordninger. At dette ikke er bærekraftig for Norge, er ikke vanskelig å se. Nå kan arbeidsgivere hente inn billig utenlandsk arbeidskraft som synes det er greit å få lav lønn når de samtidig opparbeider seg gode trygdeordninger. Det blir en vinn-vinn-situasjon for partene. Men ikke i et langsiktig perspektiv, sier Røed. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2