Israel og Syria anklager hverandre for grenseuro

Den israelske hæren anklager syriske myndigheter for å stå bak søndagens voldsepisoder i de omstridte Golanhøydene. Syria fordømmer på sin side Israel for skytingen.

MYE URO:  Minst 45 mennesker ble såret da israelske soldater skjøt mot palestinere som masjerte mot grenseposten.  (Foto: MAHMUD HAMS/Afp)
MYE URO: Minst 45 mennesker ble såret da israelske soldater skjøt mot palestinere som masjerte mot grenseposten. (Foto: MAHMUD HAMS/Afp)

Minst 45 mennesker ble såret da israelske soldater skjøt mot palestinere som marsjerte mot grenseposten Erez på Gazastripen søndag. Også på Vestbredden var det sammenstøt. Palestinerne deltok i en protest i forbindelse med årsdagen for opprettelsen av staten Israel.

Israel har satt sikkerhetsstyrkene i høy beredskap søndag, i anledning markeringen.

Ti personer er drept og over 100 såret i skyting på grensa mellom Israel og Libanon, ifølge libanesiske sikkerhetskilder.

Flere tusen palestinske flyktninger i Libanon demonstrerte søndag for å markere det som palestinere omtaler som «nakba» – katastrofen, som viser til hendelsene da den israelske staten ble opprettet for 63 år siden.

Les også: – 757 drept, men Syria fortsetter angrepene på sivile

Hevder israelske styrker ble angrepet

– Syriske myndigheter har organisert denne voldelige hendelsen for å lede verdens oppmerksomhet vekk fra det som skjer i deres egne byer, sier den israelske hærens talsperson Avital Leibovitz.

Flere titalls mennesker ble såret da israelske styrker åpnet ild mot demonstranter fra Syria som tok seg inn i de omstridte Golanhøydene søndag, kom det fram av en uttalelse fra den israelske hæren.

– Tusener av demonstranter fra den syriske siden av grensa angrep våre soldater med steiner, og flere titalls av dem tok seg over til Israel, sier Leibovitz videre.

Kvinne drept

Syriske myndigheter på sin side, fordømmer det de omtaler som «kriminelle handlinger» fra israelsk side på Golanhøydene, sør i Libanon og i palestinske områder søndag. Ifølge det statlige, syriske nyhetsbyrået SANA ber syriske myndigheter verdenssamfunnet holde Israel ansvarlig for hendelsene.

Den israelske hæren hadde ingen umiddelbar kommentar til opplysningene om antall drepte i Libanon, men meldte siden at fire personer ble drept i urolighetene.

En kvinne skal være blant de drepte som følge av syriske skudd mot Libanon i kampene som oppsto da hundrevis at syriske flyktninger kom seg over grensen til byen Wadi Khaled i Libanon.

Personen som er drept er en syrisk kvinne, ifølge en sikkerhetsstyrke i Libanon.

Siden lørdag har innbyggere ved den vestlige syriske byen Tall Kalakh, som er omringet av soldater, flyktet fra sine hjem mot det nordlige Libanon.

Ifølge vitner ble minst fire drept av syriske sikkerhetsstyrker lørdag.

Les også: FN ber Israel gi palestinsk avtale en sjanse

Uro også på Vestbredden

Også på Vestbredden var det uro. Fem palestinere ble såret av gummikuler i sammenstøt med israelske styrker ved kontrollposten Qalandiya. Unge palestinere kastet steiner mot soldatene. Ifølge en israelsk militærtalskvinne var det omkring 200 mennesker som «lagde bråk» med grensepoliti.

En talsmann for ambulansetjenesten sier de fleste av de sårede er unge mellom 12 og 17 år.

På de israelskokkuperte Golan-høydene skal flere mennesker ha blitt såret i sammenstøt. Ifølge israelsk radio skal palestinske flyktninger fra nabolandet Syria, som også er rammet av uro, ha nærmet seg grensegjerdet. Ifølge foreløpige meldinger skal noen propalestinske demonstranter ha blitt skutt da de forsøkte å ta seg gjennom gjerdet, men det er ikke klart hvem som skjøt.

Så mange som 850 mennesker kan ha blitt drept i løpet av de snart to månedene med demonstrasjoner, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2