Det norske bryggeriet produserer den japanske nasjonaldrikken sake og eksporterer det til blant andre Japan.

I fjor produserte mikrobryggeriet 6000 liter sake, mens planen i år er at det skal produseres nærmere 20.000 liter av den japanske fruktvinen.

– Vi er de eneste i Europa som produserer sake, sier Jikiun til LørdagsMagasinet.

LITE BRYGGERI: 6000 liter sake ble i fjor overført til flaskene gjennom tre tappekraner. (Foto: TV 2)

Nedlagt kraftstasjon

Nøgne Ø har etablert seg i en gammelt nedlagt kraftstasjon ved Rygene utenfor Grimstad.

Her produseres det ulike typer øl, i tillegg til sake. Sake består hovedsakelig av vann og ris.

– Det er viktig at risen blir vasket godt og tilføres fuktighet før den helles over i riskokeren, forklarer den entusiastiske bryggerimesteren og gründeren Kjetil Jikiun.

Risen blir ikke kokt, men dampet i 50 minutter før den settes til gjæringen.

Lite tapperi

Det er ingen tvil om at Nøgne Ø er et lite bryggeri.

Det får man bevist når det kommer til tappeprosessen i sakeavdelingen.

– Vi har bare tre tappekraner og en liten maskin som fester på korkene. Det er lite, men så er jo dette også håndverk, sier Jikiun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ØL: I fjor produserte Nøgne Ø rundt 300.000 liter øl og det er dette som er hovedinntektskilden for bedriften. (Foto: TV 2)

I fjor produserte Nøgne Ø rundt 300.000 liter øl og det er dette som er hovedinntektskilden for bedriften. Likevel ønsker de å satse mer på sake.

– Jeg har en drøm om at vi en gang kan komme opp i det samme antall liter med sake som vi nå er på øl, sier bryggerimesteren som har fått sin opplæring på sake i Japan.

– Jeg ble bitt av sake da jeg ble introdusert for det av en kamerat i Japan. Siden har det blitt en del ris og vann som har glidd gjennom fingrene mine, sier gründeren.

Som å selge sand til Sahara?

I tillegg til å selge sake til restauranter i Norge, eksporterer Nøgne Ø også sake til blant andre Japan.

– Blir ikke det som å selge sand til Sahara?

– Hehehe, japanerne synes det er stas at det finnes en halvgal nordmann som vil lage nasjonaldrikken deres og jeg tror de er beæret over det, sier Kjetil Jikiun med et smil.

Godkjenner sakene

LørdagsMagasinet lot daglig leder i restauranten HT Sushi i Kristiansand, Thuy Manh Ha, få teste en av de seks ulike sakene fra Nøgne Ø.

- GODKJENT: Thuy Manh Ha driver sushirestaurant i Kristiansand, og mener saken som produseres noen mil unna smaker bra. (Foto: TV 2)

Han testet den sammen med sushi.

– Jeg synes den lukter godt og smaken er veldig bra. Jeg mener at denne saken passer godt til sushi, sier den japanske restaurantsjefen.

Han er overrasket over de norske bryggerne.

– Jeg hadde ikke trodd at nordmenn kunne lage så god sake, avslutter han.