UD skjerper reiserådet for Japan

Mener nordmenn bør overveie å forlate Tokyo.

FRYKTER STRÅLING: Innbyggere i Tokyo demonstrerte søndag mot atomkraft. Arbeidet med å løse problemene ved kjernekraftverket i Fukushima fortsetter. (Foto: Gregory Bull/Ap)
FRYKTER STRÅLING: Innbyggere i Tokyo demonstrerte søndag mot atomkraft. Arbeidet med å løse problemene ved kjernekraftverket i Fukushima fortsetter. (Foto: Gregory Bull/Ap)

Nordmenn som oppholder seg i Tokyo og områdene nord for Tokyo, bør overveie å forlate området. Det går fram av Utenriksdepartementets nye reiseråd for Japan.

Det oppdaterte reiserådet gjelder for regionene Tohoku, Chubu og Kanto. Tokyo er en del av Kanto-regionen.

Deler ut jodtabletter

Oppdateringen av reiserådet skyldes den uavklarte situasjonen ved Fukushima-kraftverket og faren for at situasjonen skal forverres.

Samtidig har Kriseutvalget for atomberedskap besluttet å gjøre jodtabletter tilgjengelig for norske borgere i Japan.

Tablettene vil bli delt ut ved ambassaden i Tokyo. Der vil det også bli gitt nødvendige anvisninger om bruk og dosering.

Les også: Kvinne (80) og barnebarnet overlevde ni dager på yoghurt

Utelukker ikke utslipp

Personer som skal reise til Japan, oppfordres til å skaffe seg jodtabletter før avreise.

– Det kommer til å bli delt ut jodtabletter ved ambassaden, men det er ingen ny utvikling som tilsier at det er større fare for radioaktivt nedfall. Det er snarere en forsiktig optimisme knyttet til situasjonen ved Fukushima-kraftverket, sier atomekspert Per Christer Lund ved Norges ambassade i Tokyo til NTB.

Kriseutvalget for atomberedskap kan ikke utelukke at det kan komme et utslipp i Japan som gjør det relevant å ta jodtabletter.

Utvalget understreker at tablettene ikke skal tas nå. De skal kun tas etter anbefaling fra enten japanske eller norske myndigheter.

Les også: Kjørte rett inn i tsunamien i Japan

Arbeidet med å løse problemene ved kjernekraftverket i Fukushima fortsetter.

– Tror situasjonen bedres

300 ingeniører har kjempet for å redde de seks reaktorene inne i kjernekraftverket Fukushima Daiichi.

– Jeg tror situasjonen bedres steg for steg, sier visestabssjef Tetsuro Fukuyama i den japanske regjeringen søndag.

Ingeniører har klart å gjenopprette strømforsyningen til en av reaktorene ved det ulykkesrammede atomkraftverket.

Avgjørende med strøm

Strømforsyningen er avgjørende for å få atomkraftverkets kjølepumper i gang igjen. Kjøleanleggene ble slått ut da atomkraftverket ble rammet av tsunamien etter det voldsomme jordskjelvet den 11. mars.

I alt 8.199 personer er søndag ettermiddag bekreftet døde som følge av naturkatastrofen, mens 12.722 personer fortsatt er savnet, opplyser japansk politi ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2