Greenpeace og Verdens Naturfond WWF leverte fredag formiddag inn et forslag til Statoils generalforsamling om at selskapet må avvikle sitt oljesandprosjekt i Alberta i Canada.

De to miljøorganisasjonene mener dette prosjektet ødelegger naturgrunnlaget for lokalbefolkningen gjennom forurensing av vann og luft.

Les også: Indianere fra kreft-by ber Statoil gå ut av oljesand

Sterkt forurensende

– I et større perspektiv er dette oljeutvinning som er tretten ganger mer forurensende enn oljeutvinningen i Nordsjøen når det gjelder utslipp av CO2, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i Verdens Naturfond.

– Det er også feilinformasjon når Statoil hevder de har en plan om å redusere utslippene fra utvinningen av olje Alberta av CO2 med 40 prosent, slik selskapet har hevdet i norske medier, sier Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Deler opp prosessen

Ifølge Gulowsen tar Statoil bare med utslippene knyttet til å bringe den oljeholdige sanden opp av grunnen, og ikke utslippene som oppstår i forbindelse med prosessen fram til ferdig råolje.

– Den siste delen av produksjonen er det et annet selskap som står for. Men i et miljøregnskap er det jo selvsagt de totale utslippene som er vesentlig, sier Gulowsen.

WWF og Greenpeace krever at regjeringen som eier av Statoil sørger for at selskapet trekker seg ut av oljesandprosjektet. De to miljøorganisasjonene kan stille forslag til Statoils generalforsamling fordi de eier noen få aksjer i selskapet.