Det er i dette området Statoil deltar i utvinning av oljesand. Indianerne i Fort Chipewyan ber Statoil trekke seg ut av den omstridte oljevirksomheten.

– Det er farlig her ute, farligere enn i byen, for det dreper barna dine sakte, sier Joni Wanderingspirit. TV 2 treffer Joni Vandrende Ånd hjemme hos svigerinnen.

Joni Wanderingspirit tør ikke bli boende i byen på grunn av kreftfaren.

Hun er fra mikisew-stammen og vokste opp i et av indianerreservatene i Fort Chipewyan. Hun tør ikke lenger bo her med de fem barna sine, og har flyttet til byen Edmonton lenger sør. Fire tanter og en onkel har dødd av kreft. Begge søstrene har kreft.

Vil tilbake til reservatet

Fort Chipewyan har 1200 innbyggere, de fleste av dem er indianere. Lenger sør ligger installasjonene for utvinning av oljesand. TV 2 flyr over området hvor det drives åpen gruvedrift.

Også Statoil deltar i den omstridte gruvedriften, men etter den såkalte SAGD-metoden. Statoil mener dette er mindre skadelig for miljøet, mens eksperter mener noe annet. Joni ber Statoil stoppe med oljesand-utvinning. Hun vil gjerne flytte tilbake til reservatet hvor hun selv tilbragte barndommen, slik at barna kan få en tradisjonell indiansk oppvekst.

– Jeg vokste opp med søstrene mine og jeg vil gjerne at mine fremtidige barnebarn skal gjøre det samme som meg. Løpe barfott rundt omkrig her, sier Joni.

aa

Les også: Statoil saksøkes av Canada

Får deformert fisk

TV 2 drar ut med Richard Grandjampe (Storefot) for å fiske. Indianerne har lenge trodd at det er noe galt med vannet i Atabasca-sjøen, og at de derfor blir syke. Richard har i tillegg i lang tid fått deformert fisk i nettet.

Likevel setter ikke myndighetene igang noen helseundersøkelse for å få et endelig bevis hvorvidt oljesanden er skyld i dødsfallene i landsbyen.

– Jeg tror regjeringen vegrer seg for å gjøre noe fordi mye av inntektene deres kommer fra oljesanden, sier Richard Storefot. Indianerne har alltid levd av fisk og vilt fra området.

Joni Vandrende Ånd lar ikke lenger barna bade i vannet her. Når de kommer opp er neglene brun-gule forteller hun.

aaa

Lege slo alarm - ble etterforsket

Det var lege John O’Connor, tidligere familielege i området, som slo alarm om det ekstremt høye antallet tilfeller av kreft. Det resulterte i etterforskning mot ham for falske anklager, og han mistet nesten legelisensen.

– Jeg ble straffet hardt og dratt gjennom søla, sier doktor O’Connor. Han mener nordmenn ville bedt Statoil trekke seg ut hvis de visste hva Statoil drev med i Canada. Flere av dem vi snakker med i Alberta påpeker at Statoil aldri ville kommet unna med det de gjør i Canada i Norge.

Eksperter har påvist gift i vannet, likevel er det ikke satt igang gransking av sammenhengen mellom dødsfallene og forurensing fra oljesandindustrien.