De etiopiske asylsøkerne som har søkt tilflukt i Oslo Domkirke, ønsker en ny behandling av asylsøknadene sine. De frykter for livet dersom de blir sendt ut av landet, og sultestreiker nå for å få fast opphold i Norge.

Utenfor kirken har asylsøkerne tent lys og satt opp plakater for å få fram sitt budskap. Mandag kveld skal det være et femtitalls personer som befinner seg inne i kirken.

Vil ikke gripe inn

– Vi vil ha beskyttelse og vi vil ha opphold i Norge, sier en av asylsøkerne til TV 2 Nyhetene utenfor kirken.

Inntil videre vil også domprost Olav Dag Hauge i Oslo Domkirke gi asylsøkerne ly for Oslo-vinteren.

STENGTE KIRKEN: Domprost Olav Dag Hauge sier til TV 2 at de ønsket å få kontroll over situasjonen og finne ut hva som skjedde. (Foto: TV 2)

– Det er visstnok slik jeg forstår det på dem, en ny endring etter nyttår med at de som har hatt mulighet til å arbeide og tjene penger for sin familie nå plutselig har kommet i en situasjon slik at de ikke kan arbeide, sier domprosten til TV 2.

Kort tid etter at aksjonen startet valgte domprosten å stenge kirken for flere folk slik at de kunne få kontroll over situasjonen.

Til tross for at kirken, som er under oppussing, ikke har tilstrekkelig med sanitæranlegg for så mange mennesker som er inne i kirken, ønsker ikke Hauge å gripe inn før det står om liv og helse. Det var budskapet han sendte til de fremmøtte politipatruljene som hadde tatt oppstilling foran kirken tidligere mandag ettermiddag.

Ber politikerne komme

Hauge håper nå at politikere fra Stortingets kommunal- og forvaltningskomité vil ta turen til Oslo domkirke for å høre de sultestreikende etiopiernes historier.

– Jeg har vært i kontakt med komitéleder Heikki Holmås (SV) og håper noen kan komme til kirken på tirsdag for å høre på hva disse menneskene har å si, sier Hauge til NTB.

Han håper det vil kunne hjelpe på fortvilelsen til de rundt femti etiopierne som har flyttet inn i Domkirken, og dermed korte ned oppholdet deres.

Hauge vil også ta kontakt med Utlendingsdirektoratet (UDI) med tanke på etiopiernes krav om å få asylsøknadene behandlet individuelt. Aksjonistene hevder søknadene deres er behandlet kollektivt, og at vedtakene de har fått er identiske.

Gravide og små barn

Enkelte av etiopierne inne i kirken har startet en sultestreik. Det skal være både gravide og små barn som mandag kveld oppholder seg inne i kirken.

AKSJONERER: En gruppe etiopiske asylsøkere aksjonerer mandag ettermiddag og kveld i og utenfor Oslo Domkirke. De krever ny behandling av søknadene sine. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Det var anslagsvis 300–400 demonstranter som tidligere mandag ettermiddag gikk opp Karl Johans gate og avsluttet den offisielle markeringen foran Stortinget. De ønsker at situasjonen deres settes på dagsorden. Like etter klokken 13.00 valgte en del av asylsøkerne som var med i demonstrasjonstoget å ta seg inn i kirken.

Ifølge UDIs statistikk for 2010 søkte 566 etiopiere om asyl i Norge. Av disse fikk 314 avslag. 150 personer fikk innvilget asyl som konvensjonsflyktninger.

De etiopiske asylsøkernes forening trekker blant annet fram bortføring av tusener, angivelig til ukjente steder hvor de utsettes for tortur, som grunn til at hjemsendingen ikke bør skje. Mange av dem som demonstrerte mandag, er personer som har bodd årevis i Norge.

Får støtte

Antirasistisk senter skriver i en pressemelding mandag kveld at de støtter aksjonistene.

– Det må være opp til kirken hvordan de forholder seg til aksjonsformen, men det er ingen tvil om at Antirasistisk Senter støtter de papirløse etiopierne i sak. De befinner seg i en håpløs situasjon. Måten mange av dem lever på i det norske samfunnet, er verken dem eller oss verdig, sier leder i Antirasistisk Senter Kari Helene Partapuoli.

Antirasistisk senter mener at det er uforståelig at de som har kunnet jobb, nå mister denne muligheten.

– En del som har jobbet og klart seg greit, har nylig mistet muligheten til å jobbe. Andre har levd i kummerlighet og utnyttelse lenge, sier Partapuoli i uttalelsen.

SULTESTREIK: Etiopiske asylsøkere nekter å forlate Oslo Domkirke og sier at de har startet en sultestreik for å få gjennom sine krav. (Foto: Privat / TV 2)