Norske agenter ble sendt på oppdrag i ni land

En hittil ukjent enhet i den norsk etterretningstjenesten har drevet innhenting av informasjon ved hjelp av agenter i minst ni land.

Soldaten Trond André Bolle, som ble drept av en veibombe i Afghanistan i fjor, jobbet ifølge VG i etterrretningsgruppen E14 i fire år.  (Foto: SCANPIX)
Soldaten Trond André Bolle, som ble drept av en veibombe i Afghanistan i fjor, jobbet ifølge VG i etterrretningsgruppen E14 i fire år. (Foto: SCANPIX)

Rundt 140 norske kvinner og menn var i løpet av en tiårsperiode innom Seksjon for spesiell innhenting, også kalt E 14, skriver VG.

Forsvarets etterretningstjeneste opprettet enheten i 1995 og holdt på frem til 2006. Enheten ble imidlertid holdt atskilt fra den øvrige etterretningstjenesten.

E 14 ble derfor drevet fra anonyme kontorlokaler i Oslo, under ledelse av etterretningsoffiseren Ola Kaldager (64), skriver avisen.

Agentene ble sendt på oppdrag to og to, som oftest for to til tre måneder av gangen, og agentene skal ha havnet i skuddvekslinger med bevæpnede grupperinger både i Irak og på Balkan.

Ifølge VG opererte de i land som Bosnia, Kosovo, Makedonia, Serbia, Sudan, Libanon, Syria, Irak og Afghanistan, ofte under dekke av å være studenter.

Den avdøde soldaten, Trond André Bolle, som ble drept av en veibombe i Faryab-provinsen i Afghanistan i juni i fjor, jobbet ifølge VG i den hemmelige etterretningsgruppen i fire år.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2