Debatten raser i Nederland etter at bilder av en psykiatrisk pasient har nådd offentligheten. 18 år gamle Brandon van Ingen er iført en sele festet til en metallkrok på veggen. Han kan bare bevege seg 1,5 meter fra kroken.

Bildene er tatt av ansatt som jobbet på institusjonen hvor Brandon er innlagt, og er en del av en dokumentar om hvordan mentalt syke behandles i landet.

Aggressiv

Brandons er diagnostisert med flere psykiske lidelser. På grunn av hans voksende fysiske styrke, og ustyrlige humør bindes han fast hver dag. Han har vært på institusjonen siden 2004, og sittet fastspent siden 2007.

– Brandon har sittet fastspent i tre år nå. Han lever som et dyr i bur, sier Petra van Ingen, Brandons mor til Radio Netherlands. Hun sier sønnen føler seg som en hund i bånd.

– Han sitter fastspent slik, hver dag, hele dagen.

Ved flere anledninger har Brandon klart å komme seg fri. En gang ødela han en bil.

Iris Mourits, som jobber ved institusjonen, sier at å holde ham fastspent gjør situasjonen verre.

– Jeg kunne ikke lenger jobbe med ham. Han blir ond ved å holdes fast på denne måten.

Vil være snill

I dokumentaren sier Brandon selv at han ikke liker å sitte slik.

– Jeg vil ikke angripe noen. Jeg vil være snill.

Statssekretær i Helsedepartementet, Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner, bekrefter at gutten har sittet fastspent hver dag siden 2007. Det skal være om lag 40 personer i Nederland som lever på denne måten.

Ny leilighet

Etter at dokumentaren ble sendt på nederlandsk TV har myndighetene blitt utsatt for sterkt press til å gjennomgå rutinene for behandling av psykisk syke. Statssekretæren dro selv på besøk til institusjonen for å snakke med gutten denne uken.

For Brandon får det spesielle følger.

Ifølge Radio Netherlands skal gutten nå få sitt spesiallagde hus uten møbler. Det er imidlertid ikke første gang. I 2009 knuste han en leilighet som var gjort klar for ham. Dette kostet staten 4 millioner kroner.