– Jeg forstår ingenting jeg. Vi er faktisk syke mennesker og vi har krav på å få hjelp, i dag og ikke i morgen. Det hjelper ikke å si at jeg skal få en plass innen et halvt år. Da kan jeg være død, sier Inger Lise Vik til TV 2 Nyhetene.

Inger Lise mistet en datter i krybbedød for 23 år siden. Sjokket knakk henne. Tankene og skyldfølelsen druknet hun i alkohol. Hun er rystet over at klinikken, som hun mener har reddet hennes liv, nå må stenge.

4000 rusavhengige i kø

I dag står nærmere 4000 rusavhengige i kø og venter på ulike behandlingstilbud. For noen haster det dramatisk. Til tross for stor mangel på plasser ble det i november i fjor kjent at Helse Vest vil kutte ut bruken av Askøy Blå Kors Klinikk.

– Hva synes du om forholdene innen rusfeltet når det gjelder mangel på plasser og lange ventelister?

– Det er jo helt forferdelig, her skal de legge ned de plassene som er. Og det står jo på tusenvis der ute og venter på plass og vi skal hives ut, rett på gaten. Hva skjer om en måned? Jeg vet ikke hvor jeg er hvis jeg ikke får videre behandling, sier Inger Lise.

– Uforståelig

– I en del tilfeller kan det gå veldig dårlig. Man kan jo bli akutt syk, enten innenfor psykiatri og somatikk eller man kan få en alvorlig tilstand og i verste fall overdose som vi har sett noen ganger, sier direktør ved avdeling for rusmedisin i Helse Vest, Ola Jøsendal, til TV 2 Nyhetene.

De ansatte på Askøy Blå Kors Klinikk forstår ikke hvorfor Helse Vest har valgt å legge ned behandlingstilbudet.

– Det som ligger foran oss i tid her ute er rett og slett at vi skal legge ned. Det er 30 plasser som skal legges ned i løpet av den neste måneden, sier fagsjef Peter Rongved ved Askøy Blå Kors Klinikk til TV 2 Nyhetene.

Hvorfor det?

– Ja, det er nesten uforståelig, og det er dypt bekymringsfullt. Det er vanskelig, særlig fordi dette angår så mange mennesker med så store hjelpebehov, sier han.

– Har det med pris og kvalitet å gjøre?

– Vi kan ikke se på noe punkt i disse papirene eller i hele denne prosessen at vi er kommet ut som dyr, i hvert fall ikke når det gjelder de tunge tilbudet vårt som er døgnbasert. Når det gjelder kvalitet så ligger vi blant de øverste, mener Rongved.

– Tilbake til flasken

Samtlige politiske partier i Bergen krever nedleggelsen omgjort. Overfor TV 2 oppgir Helse Vest at beslutningen står fast.

– Da står jeg på bar bakke. Jeg er ikke ferdig behandlet, sier Inger Lise Vik.

– Hva kan skje da?

– Da er det vel kanskje tilbake til flasken igjen, sier hun.

– Er det det du frykter mest nå?

– Ja, jeg er livredd.