NHO bekymret for velferdsstaten

– Dagens velferdsordninger er ikke bærekraftige. Velferdsstaten har et finansieringsproblem, mener Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

KREVER KUTT I ANTALL UFØRE: NHO direktør John G. Bernander sier det er nødvendig å få ned antallet uføre og få flere i arbeid.  (Foto: Gorm Kallestad)
KREVER KUTT I ANTALL UFØRE: NHO direktør John G. Bernander sier det er nødvendig å få ned antallet uføre og få flere i arbeid. (Foto: Gorm Kallestad)

Ifølge NHO er det tre bølger som spesielt vil utfordre velferdsstaten i årene som kommer: Eldrebølgen, migrasjonsbølgen og trygdebølgen.

Velferdsfellen er tema for NHOs årskonferanse som arrangeres onsdag.

Mandag presenterer organisasjonen blant annet en undersøkelse om nordmenns holdninger og syn på den norske velferdsstaten.

Krever kutt i antall uføre

NHO mener også at det er nødvendig å få ned antallet uføre og få flere i arbeid.

Administrerende direktør, John G. Bernander, vil ha politikere og arbeidslivets organisasjoner med på et samarbeid for å få ned antallet uføre, og for å få flere i arbeidsfør alder i jobb.

– Bekymringsfull utvikling

– Utviklingen i antall uføre er bekymringsfull. Men det som virkelig bekymrer er at 750.000 mennesker i arbeidsfør alder ikke får jobb. Alle er enige om at det er altfor mange, men ingen synes å gjøre noe med det, sier Bernander, til VG.

Han mener at det er særlig viktig å stanse veksten i antall unge uføre.

Han vil satse mer på lærlinge- og praksisplasser slik at ungdom kan få et tilbud selv om de faller ut av skolesystemet.

Bernander tar også til orde for utvidet bruk av gradert sykmelding og gradert uføretrygd.

– Det må lønne seg å jobbe. De uføre er ikke vår skyteskive, men vi må se om det finnes utvekster som gjør det lite lønnsomt å gå fra å motta ytelser til å jobbe, konkluderer NHO-sjefen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2