Stavanger ville innføre plastposeforbud i 2007, men fikk nei fra miljøverndepartementet.

Men nå som søppelsorteringen i Norge blir stadig mer sofistikert, kan saken komme opp til ny vurdering.

– Ja, det kan føre til at plastposene hoper seg opp, så da er det klart at vi må se på tiltak som kan redusere den totale plastposebruken i Norge, forteller politisk rådgiver i miljøverndepartementet, Audun Garberg.

Forbud i Italia

Silvio Berlusconis regjering har vært under enormt press fra plastposeprodusentene, og ville vente litt med å håndheve forbudet.

Men de miljøvennlige vant, og fra 1. januar er det stopp. Folk må forberede seg på at posen skal vekk. Laura Ciotti velger miljøvennlig.

– Italienerne elsker den klassiske «busta» - plastposen. Hver italiener bruker 400 poser årlig. Italia er ansvarlig for 25% av alle plastposer som brukes i Europa, sier biolog Eva Alessi i WWF.

Butikkunde Laura Ciotti er fornøyd med forbudet.

– Jeg er sjokkert over all de plastposene som flyter i havet og forurenser strendene. De er ikke miljøvennlige. Det er forferdelig. Bare et lite daglig tiltak fra alle, vil bidra mye, sier Ciotti til TV 2 Nyhetene.

Nedstemt i Oslo

Oslo er en av byene som nå tvinger innbyggerne til å ta i bruk egne grønne og blå poser til søppelsortering. Dermed vil overforbruket øke, tror miljøverndepartementet.

Norske kunder TV 2 nyhetene snakker med på ICA Maxi i Oslo, er ikke helt fremmed for tanken på et forbud:

– Det er sikkert lurt, da blir man tvunget til å bruke handlenett, sier Kathrine, som denne gangen hadde glemt handlenettet hjemme. Det samme gjaldt for Henrik og Tone.

– Vi har utrolig mange poser stappet inn i et hjørne, som vi godt kunne blitt kvitt, ler Tone.

Vi bruker en milliard plastikkposer i året, og flere har jobbet for et forbud også her til lands. I Oslo ble forslaget nedstemt i bystyret, mens i Stavanger ville bystyret gå foran med et totalforbud. De fikk med seg både kjøpesentre og butikker til å slutte med plastikk, og de delte ut 10 000 handlenett av bomull, som varaordfører Bjørg Tysdal Moe fortsatt bruker daglig.

Gikk imot forbudet

– Når jeg tar nettet så ser jeg at jeg og kan være med, sier hun.

Men hos miljøvernministeren gikk de imot forbudet etter en utredning fra klima og forurensingsdirektoratet.

Den viste at fire av fem poser ble brukt som søppelposer, og at svært få havnet i naturen.

– Vi var innstilt på forbud, men så fikk vi Klima- og forurensingsdirektoratet (KLIF) til å se på det, og de sa at konsekvensene var små, derfor ble det for dramatisk med forbud, forteller Garberg.

Dermed ble det heller ikke noe forbud i Stavanger, til den engasjerte varaordførerens store skuffelse.

– Jeg ble veldig skuffa for nå hadde vi fått med kjøpesenter og butikker frivillig, så tenkte jeg hvis det nå kommer forbud så er vi klare. Og så sier han nei.

Må ha ny vurdering

I mellomtiden blir det opp til kundene selv å finne alternativer, men enn så lenge er det ikke mange av kundene TV 2 møter som har med egne poser med seg. Selv om unntakene finnes:

– Jeg har sluttet helt med det, forteller Marit. Hun har alltid med seg en bomullspose hjemmefra.

– Det burde være forbudt i Norge også. Jeg har vært en del i Tyskland, og der er plastposer helt ut. Alle har med egne nett, forteller hun.

Også Ben har samme holdning.

– Jeg har alltid denne i lomma, sier han, og drar opp et nett av lomma.