Fredag skriver Aftonbladet at interessen fra den norske regjeringen for to år siden bare skal ha vært et spill for galleriet.

LES DET SELV: Dette skriver amerikanerne om Barth Eide

Så mycket för Sten Tolgfors och Urban Ahlins fjäskiga försök att få vara med när det smäller

Sveriges største avis omtaler fredag lekkasjen i rasende ordelag og med krigstyper: «Så blev vi blåsta av Norge på 55 miljarder», roper Aftonbladet førsteside.

I lederartikkelen skriver avisen at Nato-landene holder sammen mot de som står på utsiden. «Så mycket för Sten Tolgfors och Urban Ahlins fjäskiga försök att få vara med när det smäller».

For allerede før avtalen var klar og anbudssaken avgjort, skal Espen Barth Eide (Ap), som på det tidspunktet var statssekretær i Forsvarsdepartementet, nå i Utenriksdepartementet ha gitt klare signaler til amerikanerne om at jagerflyet F-35 fra Lockheed Martin ville vinne i konkurransen mot svenskene.

SPILL FOR GALLERIET? Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på tilstelningen hvor hun i april 2008 mottok anbudet på JAS Gripen fra Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Pro-amerikansk

Ifølge dokumentene som er lekket fra amerikanske myndigheter, pekte de tidlig ut Barth Eide som en nøkkelfigur i forhandlingene.

De konstaterte at han var pro-amerikansk, og at han også tidligere hadde vært til nytte for den amerikanske regjeringen. Fra før hadde han nemlig gitt råd om hvordan USA skulle forholde seg til den norske regjeringen, ifølge Aftonbladet.

– I flere viktige spørsmål har Barth Eide vært hjelpsom, for eksempel når det gjelder rakettforsvaret (der han bidro til å forhindre et norsk veto mot Nato-planen), heter det ifølge Aftonbladet i dokumentet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VI BLE LURT: Slik omtaler Aftonbladet kampflysaken på sine hjemmesider etter WikiLeaks-avsløringen. (Foto: FAKSIMILE)

SE OGSÅ:
•  Jagerflykjøp vedtatt i Stortinget
•  Skuffede svensker etter JSF-valg
•  Opposisjonen støtter flyvalget

Tilbakeviser opplysningene

I natt kommenterte Barth Eide opplysningene overfor Aftonbladet:

– Jeg har ikke signalisert at noen beslutning var tatt på forhånd, hevder han.

Han sier at han absolutt ikke har hatt noen privat kontakt med amerikanerne om prosessen:

– Nei. Og jeg kan garantere hundre prosent at jeg ikke har gitt noen forhåndsbeskjed om utfallet til noen av partene, sier statssekretæren.

Fikk privatlivet kartlagt

I dokumentet beskriver ambassaden både Eides private interesser og hans svake sider, og det finnes til og med opplysninger om kona hans i rapporten, som ble sendt både til etterretningstjenesten CIA og den militære etterretningen DIA.

Flere titalls milliarder kroner stod på spill da Norge for to år siden skulle ta stilling til om svenske JAS Gripen eller amerikanske F-35 skulle erstatte jagerflyene til det norske Forsvaret. Dokumentene som nå er lekket ut, viser ifølge Aftonbladet at det for USA ikke bare var et spørsmål om penger, men også å sikre Norges posisjon og engasjement i Nato.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VAR KAMPKLAR: Viseadministrerende direktør Jan Nygren i Saab i Oslo med en modell av JAS Gripen-flyet i 2006. (Foto: Morten Holm/SCANPIX, © LOCH)

I en bønn om hjelp fra Washington 22. september 2008, bes det om større politisk press mot Norge for å sikre avgjørelsen. En måned etter er det et helt annet bilde som tegner seg.

23. oktober skal nemlig Barth Eide ha hatt et «oppriktig» møte med den amerikanske generalen Roger Brady. I rapporten er det det beskrevet at Barth Eide privat ha «gitt alle signaler om at F-35 vil bli valgt».

Dagen etter, 24. oktober, hadde utenriksminister Jonas Gahr Støre et møte med USAs daværende ambassadør Benson K. Whitney:

Saab demonstrerte jagerflyet JAS Gripen i Linköping i april 2008. Blant de som var til stede var Norges daværende forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen. (Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX)

«Det er 'integritet' i prosessen, og om vi begge sitter stille i båten, så kommer alt til å gå bra. [Støre] understreket behovet for politisk troverdighet i anbudssaken og at prosessen kan motstå uventede angrep i media. Han avsluttet med å si at vi må ha tillit», heter det ifølge Aftonbladet i rapporten.

De samme signalene skal også ha kommet fra forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen personlig.

– Kalddusj for Reinfeldt & co.

20. november 2008 offentliggjorde statsminister Jens Stoltenberg og Strøm-Erichsen beslutningen om å satse på F-35-flyet fra Lockheed Martin.

20. november 2008 offentliggjorde statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at Lockheed Martins F-35 blir det nye kampflyet til Forsvaret. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

SE OGSÅ: – Best og billigst

Ifølge Aftonbladet hadde Strøm-Erichsen sittet i møte med sin svenske kollega Sten Tolgfors bare noen timer før avgjørelsen ble kunngjort. Da ble det ikke på noen som helst måte antydet at saken var avgjort.

Samme dag som kunngjøringen hadde Tolgfors en kronikk på trykk i Dagens Nyheter, der han skrev om et bredere nordisk samarbeid og at han fortsatt hadde forhåpninger om en avtale med Norge. Derfor kom beskjeden ifølge Aftonbladet som en kalddusj på Tolgfors og statsminister Fredrik Reinfeldt.

Kunngjøringen var også en overraskelse for personalet på den amerikanske ambassaden i Oslo, men på en helt annen måte:

– Tidspunktet for offentliggjøringen var en overraskelse siden det kom tidligere enn ventet. Også den norske regjeringens eksepsjonelt sterke støtte for F-35 var overraskende, heter det ifølge Aftonbladet i ett av de graderte, amerikanske dokumentene.

tv2nyhetene.no kommer tilbake med mer.