Kvarme om Gelius-avgang: – En god løsning

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme mener at sogneprest Einar Gelius' avgang er en god løsning på en uholdbar situasjon.

Biskop Ole Christian Kvarme (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Biskop Ole Christian Kvarme (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Einar Gelius har sagt opp stillingen og går av som sogneprest i Vålerenga menighet 1. juli 2011.

Frem til da er Gelius fritatt fra stillingens ansvar og arbeidsoppgaver, men vil innen denne datoen holde en avskjedsgudstjeneste i Vålerenga kirke, opplyste Kvarme i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Les også: Gelius: – Grensen for hva jeg og min familie kan tåle er nådd

– Uholdbar situasjon

Kvarme er glad for at Gelius forlater Vålerenga kirke.

– Jeg tenker at dette er en god løsning som viser at Gelius har tatt situasjonen på alvor og tatt konsekvensen av en uholdbar situasjon. Jeg håper også at løsningen skal bli bra for Kirken vår, sier Kvarme til Vårt Lands nettutgave.

Kvarme sier det har vært viktig å ivareta Gelius' rettigheter og personvern, og samtidig bidra til en løsning som Kvarme mener Kirken er tjent med.Han sier han også har registrert den enorme støtten til Gelius.

Les også: Unison støtte til Gelius: – Dette er trist og leit

– En ren personalsak

Einar Gelius tok et ramsalt oppgjør med Kvarme og det han beskriver som konservative krefter innen Kirken, da han onsdag forklarte hvorfor han har søkt avskjed som sogneprest i Vålerenga kirke. Ifølge Gelius står folkekirkens framtid på spill.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i hans beskrivelse. Kirken i Oslo har bredde og takhøyde. Det har den i dag, og det kommer den til å ha i framtiden, sier Kvarme til NTB.

– Denne saken handler ikke om slike spørsmål. Den er og blir en personalsak. Det opplever jeg at presteskapet i Oslo har skjønt, legger han til.

– Som biskop og arbeidsgiver i Oslo bispedømme, har vi vært opptatt av å gi Einar Gelius tid og anledning til å nyorientere seg.

Les også: Gelius i hemmelig møte med biskop Kvarme

Omstridt bok

Kvarme vil ikke gå inn på detaljer i avtalen som er inngått med Gelius.

– Vi har vært igjennom en prosess som begynte å rulle da Einar ga ut boken «Sex i Bibelen». Det var den utløsende årsak, men prosessen handler om noe annet og dypere. Når Einar Gelius nå har valgt å si opp, har han gitt oss avklaring på en situasjon som har vært uholdbar, sier Kvarme.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2