Det har stormet rundt den profilerte sognepresten i Vålerenga kirke de siste ukene.

Onsdag ettermiddag melder VG Nett at Gelius har inngått et forlik med biskop Ole Christian Kvarme i Oslo. Etter hva avisen kjenner til er presten fristilt fra prestegjerningen inntil videre.

Einar Gelius varsler at han vil redegjøre for sitt arbeidsforhold til Den norske kirke på en pressekonferanse ved presteboligen ved Vålrenga kirke klokken 16.30.

Derfor slutter Gelius: – Grensen for hva jeg og min familie kan tåle er nådd

LES OGSÅ: Sju av ti støtter Gelius

Ville sparke Gelius

For en drøy uke siden ble det kjent at biskop Ole Christian Kvarme ønsker å gi den omstridte presten sparken.

I et brev addressert til sognepresten redegjorde biskop Kvarme for hvordan han hadde fått nok av den omstridte folkepresten, og gjorde det klart at han ville gå til avskjedssak mot Gelius.

«Biskopen har konkludert med at han vil fremme sak for Bispedømmerådet med innstilling om at rådet treffer vedtak om å avskjedige deg fra stillingen som sogneprest i Vålerenga kirke», het det blant annet i brevet.

LES OGSÅ: Menighetsrådet støtter opp om Einar Gelius

Omstridt sogneprest

Mandag møttes Gelius og Kvarme til et hemmelig møte på et advokatkontor i Oslo. Men verken presten, biskopen eller advokatene hos advokatfirmaet Hjort ville si noe om hva som ble sagt på møtet.

Gelius har blitt svært omdiskutert etter flere hendelser det siste året. Senest i oktober ga han ut boka «Sex i Bibelen», en bok som har blitt sterkt kritisert av mange kristne. Biskop Kvarme mente at boken aldri skulle vært skrevet. Det skal ha vært denne boken, hvor Gelius blant annet gir beskrivelser av egne seksualle erfaringer, som skal ha fått begeret til å renne over for Kvarme.

Reaksjonene lot heller ikke vente på seg da Eina Gelius deltok i en radioreklame før kampen mellom Vålerenga og Lyn, hvor han «begravde» sportsklubben Lyn, som senere ble slått konkurs.

– Vi lyser fred over Lyn, var blant det Gelius sa i radioreklamen.

LES OGSÅ: Gelius til TV 2: – Det er tøft, noe annet ville vært unormalt

Støttet opp om Gelius

Menighetsrådet i Vålerenga har tidligere uttrykt full støtte til Gelius etter utgivelsen av boka «Sex i Bibelen». (Les brevet fra Meningshetsrådet, vedlegg til høyre)

Leder i meningshetsrådet Ola Brattegard sier til tv2nyhetene.no at rådet beklager Gelius sin avgang.

– Vi beklager at situasjonen har blitt slik at han nå slutter som prest i Vålerenga, er Bratteberg sin korte kommentar.

Det skal ha vært en ønske fra kirkens side å finne enn mindre konfliktfylt løsning enn oppsigelse i Gelius-saken, og med onsdagens ordning blir det ikke noe ekstraodrinært møte i Oslo bispedømme førstkommende mandag. Einar Gelius var den eneste saken på agendaen.