Det diskuteres stadig rundt barn og ungdom og deres kosthold, som ikke alltid er så sunt som man håper.

– Varm skolelunsj er fantastisk, langt bedre ennh matpakke med brød og brunost! sier Fedon Lindberg.

Men hvordan få dette til?

Norges første skolerestaurant

På Hundsund Ungdomsskole på Snarøya utenfor Oslo har de gjort noe med det. Her ligger nemlig Norges første skolerestaurant, som serverer elevene varm lunsj hver dag.

– Jeg synes det er kjempebra. Vi får mer energi i løpet av dagen og det smaker kjempegodt, sier Cathrine Chaffey.

Maten er variert og næringsrik, og porsjonen er tilpasset slik at elevene får det de trenger av energi. Dette har ført til at elevene er mer konsentrerte på skolen og yter bedre.

– Føler du at du spiser sunnere nå enn før?

– Ja, egentlig, sier Cathrine. For det er variert og sunt.

Her kan du se videoinnslag fra Hundsund ungdomsskole!

Vellykket visjon

For 35 kroner dagen, som foreldrene betaler, kan alle elevene ved skolen spise varm lunsj som er sammensatt av alle de næringsgruppene de trenger. Idéen til prosjektet kom for over fem år siden.

– Vi gikk til kommunen med idéen, og de tente positivt på den. Resultatet var at kommunen bygget kjøkkenet, forteller Liselotte Bjelke, som er daglig leder ved skolerestauranten og en av ildsjelene bak prosjektet.

Les mer om Hundsund skolerestaurant her!

– Vi står overfor enorme utfordringer når det gjelder barn og unge og deres kosthold i dag, sier Liselotte. Vi vil ikke bare gi fersk mat med norske råvarer, men også få en bedre skole og forebygge helse og høynet konsentrasjonsevne hos elevene.

– Det er jo et paradoks her at vi pålegger barn og unge å gå på skolen samtidig som vi ikke klarer å gi dem den bensinen de trenger til å yte maksimalt, sier hun.

– Våre egne undersøkelser viser at barna orker mer, i tillegg tør de smake på ting de aldri har smakt før, sier Liselotte.

Retningslinjer til skolerestaurant

I Norge finnes det ingen retningslinjer for varm lunsj. Samtidig serveres det varm lunsj på alle skoler både i Sverige og Finland.

– Vi næringsberegner og porsjonsberegner all mat vi lager. Slik kan vi tenke økonomi og kvalitet, påpeker Liselotte.

Undersøkelser viser at barn og unge i Norge spiser minst grønnsaker i hele Europa, og lite fisk.

– Fisk og grønsaker er viktigere enn vi tror, sier Liselotte.

Her er dagens oppskrift, fra Hundsund ungdomsskole!

Målsetning

– Vår målsetning er at vi skal få innført skolemåltider på lik linje som Sverige og Finland. Her må vi faktisk tenke forebyggende helse, sier Liselotte.

– Hva vil det koste i helsevesenet i framtida og reparere kostrelaterte livsstilssykdommer kontra å forebygge?, sier hun