Veronica Viken er en av brukerne ved Fontenehuset Oslo øst. Hun har daglig utført forskjellige arbeidsoppgaver ved Fontenehuset i ett år.

– Jeg begynte på kjøkkenet. Nå har jeg ansvar for resepsjon og media, sier hun entusiastisk når TV 2 Nyhetene kommer på besøk.

Gir mening i hverdagen

Alle de 48 medlemmene ved Fontenehuset har en forskjellig arbeidsoppgave. Felles for dem er at de har slitt med sin mentale helse. Men Fontenehuset gir hverdagen deres mening.

Aktivitet er medisin mot psykiske lidelser. Det er tanken bak Fontenehuset, som har røtter helt tilbake til New York i 1948. Fellesskap som aksepterer mennesker som de er, er første skritt tilbake til en bedre hverdag og ut av isolasjon.

For mange er Fontenehuset springbrettet tilbake til jobb, og ut av uføre.

– Fontenehuset har forandret livet mitt. Før kunne jeg gå hjemme i dagevis og isolere meg. Nå har jeg begynt på skole, og det går bedre med meg dag for dag, sier Veronica.

Kutter 80 prosent

Men snart er det kroken på døra. I hvert fall dersom byrådet, bestående i Oslo av Frp og Høyre, får det som de vil.

For i 2010 fikk huset et driftstilskudd på 3,1 millioner kroner. For 2011 forslår byrådet rundt en halv million, et kutt på over 80 prosent.

Plakat byrådet

– Da må vi legge ned, frykter Sverre Furuholmen-Jenssen, som er daglig leder ved senteret.

– Jeg synes det er forferdelig trist og meningsløst at mennesker som har vært isolert hjemme eller på sykehus, og som endelig hadde fått noe verdifullt å gå til, utsettes for angsten for å sannsynligvis sendes tilbake til den tilværelsen de hadde før, sier Furuholmen-Jenssen.

– Inntektssvikt

Men budsjettet er nådeløst. Oslos sosialbyråd Anniken Hauglie (H) forklarer kuttet slik:

MÅ PRIORITERE: Byråd Anniken Hauglie. (Foto: TV 2)

– Oslo kommune har et investeringsbehov på over sju milliarder kroner i 2011, og inntektene svikter. Da er det klart at alle sosiale tjenester må stramme inn livreima hvis vi skal få til de oppgavene vi har foran oss.

Lover fortsatt drift

Libe Rieber-Mohn, Arbeiderpartiets byrådslederkandidat foran kommunevalget i 2011, utroper seg til garantist for Fontenehusets framtid dersom hun blir ny byrådsleder.

– Jeg blir utrolig provosert av budsjettforslaget. Fontenehuset er nettopp det vi ønsker mer av, hvor vi kan tilby folk som sitter hjemme og som har store problemer fellesskap og deltakelse.

Det er likevel håp: Frp og Høyre kan neppe få gjennom sitt budsjett uten sentrumspartienes støttet. Venstres gruppeleder i Oslo, Ola Elvestuen, sier til TV 2 nyhetene at han går inn i budsjettforhandlingene med et klart mål når det gjelder Fontenehuset Oslo øst:

– Vi vil at det skal videreføres, og jeg går ut ifra at det skal vi nok få til, sier han.