Islamske terrorister forsøkte å sprenge et amerikansk transportfly med to hunder stappet med eksplosiver.

Lå døde i buret

Hundene ble oppdaget av amerikanske soldater på flyplassen i Bagdad for to år siden, melder den franske avisen Le Figaro. Bombene var stilt inn på å bli sprengt på vei til Los Angeles.

De to bulldogene kom aldri om bord i flyet, fordi det ble oppdaget at begge to lå døde inne i burene sine. Nærmere undersøkelser viste hvorfor hundene var døde - de var fylt med eksplosiver og detonatorer.

Oppdagelsen av bombehundene ble offentliggjort i kjølvannet av bombefunnet i Storbritannia og Dubai i forrige uke. Da ble to bomber funnet gjemt i tonerkassetter til printere. Det skal ha vært et tips fra den britiske etterretningstjenesten MI6 som gjorde at bombene ble oppdaget om bord i to fraktfly fra selskapet UPS.

LES OGSÅ: Bomben «alle» kan lage på kjøkkenbenken

Skyr ingen midler

Saken med de to hundene som ble funnet døde i 2008 ble etterforsket av Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO). Alle flyselskap og fraktbyråer ble varslet, og bedt om å sjekke ekstra nøye ved transport av dyr, skiver den franske avisen.

– Dette viser at al-Qaida ønsker å ta i bruk alle midler i terroraktivitetene sine, sier den franske terrorismeeksperten Christophe Naudin. Han hevder at vestlige flyselskap også er spesielt oppmerksomme på muligheten for at barn frakter bomber om bord i flyene.

Sko og truser

SKOBOMBE: En av skoene som Richard Reid hadde på seg da han ville sprenge flyet i 2001. (Foto: -/AFP)
I 2001 forsøkte den britiske statsborgeren Richard Reid å sprenge en bombe som han hadde skjult i skoene om bord i en American Airlines-flyvning fra Paris til Miami. Han holdt på å antenne lunta med en fyrstikk da flyvertinnen kom bort til ham for å fortelle at det ikke er lov til å røyke ombord i flyet.

Flyvertinnen oppdaget hva Reid var i ferd med å gjøre, og det oppsto etter hvert en heftig kamp i kabinen, der to flyvertinner og flere flypassasjerer fikk overmannet Reid. Etter denne hendelsen ble det innført nye sikkerhetstiltak på flyplasser verden over.

Første juledag 2009 forsøkte Umar Farouk Abdulmutallab (23) å sprenge et passasjerfly over Detroit med sprengstoff gjemt i trusa. Han ble overmannet, og flyet landet kontrollert.