Stoltenberg vil grønnvaske flytrafikk og shipping

Lån til utviklingsland og tiltak mot CO2-utslipp fra luftfart og shipping er blant klimarådene Jens Stoltenberg har gitt FN.

Statsminister Jens Stoltenberg og generalsekretær i FN, Ban Ki Moon, i FN fredag. (Foto: EMMANUEL DUNAND/Afp)
Statsminister Jens Stoltenberg og generalsekretær i FN, Ban Ki Moon, i FN fredag. (Foto: EMMANUEL DUNAND/Afp)

Sammen med Etiopias statsminister Meles Zenawi har Stoltenberg ledet arbeidet med en rapport om finansiering av klimatiltak. Rapporten ble offisielt lagt fram for FN i New York fredag ettermiddag.

Ifølge rapporten er det mulig å nå målet om 100 milliarder dollar i året til klimatiltak i fattige land fra og med 2020. Miljøorganisasjonene her hjemme gir Stoltenberg forsiktig ros.

– Rapporten konkluderer dessverre ikke med hvilke tiltak man bør gå for, men ramser opp ulike forslag. Alle er ikke like gode, men likevel er rapporten et av få lyspunkter i det internasjonale klimaarbeidet, sier Arild Skedsmo i WWF Norge til NTB.

– Dette kan skje ved at man innfører utslippstak og kvoter eller ved å avgiftsbelegge CO2-utslipp. Dette er mer realistisk enn mange tror, men vi trenger politisk vilje til å ta de nødvendige beslutningene, sa Stoltenberg på fredagens pressekonferanse med Meles og FNs generalsekretær Ban Ki-moon. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2