Tamilske Godfrey Manoharan reagerer kraftig over TV 2s avsløring om at amerikanerne kan ha kartlagt og overvåket uskyldige personer på norsk jord – og lagret opplysningene i et terrorregister.

I flere måneder i fjor vår demonstrerte han mot borgerkrigen på Sri Lanka, og han ble en talsperson for tamilene i Norge.

– Overtramp

– Det er ganske sjokkerende. Jeg har en forståelse for USAs kamp mot terror, men dette her er jo et overtramp mot friheten – og da generelt ytringsfriheten vi som individer i Norge har, sier han til TV 2.

Overvåkingsskandalen 10 (Foto: TV 2)

Han sier de flere ganger la merke til mistenkelige personer som fulgte dem. Demonstrantene gjorde en spøk ut av det.

Spøkte om de mystiske mennene

– Vi hadde en intern vits gående blant oss, om at vi så menn med headset på som gikk rundt demonstrasjonen, og som ikke hadde noe der å gjøre. Vi lo av og til litt av det her og spøkte om at vi sikkert blir overvåket, og ett år senere ringer TV 2 og spør hva jeg mener om saken. Det er litt morsomt å tenke tilbake på dette her, og at det var riktig det vi snakket om, sier han.

Manoharan husker i alle fall at han så to-tre forskjellige personer som fulgte dem.

Les også: USA bekrefter aktivitet på norsk jord

Vurderer politianmeldelse

– De forsvant like fort som de kom, og hvis de fikk oppmerksomhet fra folk, så forsvant de veldig fra stedene veldig fort. Vi demonstrerte en i tremåneders periode, og i denne perioden så vi de et par ganger.

Nå krever han svar på om han er blitt lagt inn i et amerikansk register – og han vurderer å politianmelde saken.

– Det ser jo ut som de har alt fra øyenfarge, kroppsbygning, og til den nærmeste familie. Hvis det er sånn, så er det veldig alvorlig, og da vil jeg gjerne tenke litt på det, ja.