Frykter nye forsinkelser for F-35

Utviklingen av jagerflyet F-35, som Norge planlegger å kjøpe, kan bli ytterligere forsinket.

Joint Strike Fighter (Foto:  /Afp)
Joint Strike Fighter (Foto: /Afp)

Prisen kan bli 29 milliarder kroner høyere enn hva som har vært anslått til nå, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det amerikanske militæret informerte mandag Pentagon om innholdet i en grundig gjennomgang av utviklingsprogrammet. Kilder som kjenner programmet godt, men som ikke ønsker å bli navngitt, sier til Reuters at prosjektet kan bli forsinket med flere år.

Ett år mer enn antatt

Det finnes ulike varianter av F-35, og én av dem kan bli opptil tre år forsinket. Utviklingen av variantene som er ment for det amerikanske luftforsvaret og marinen, vil trolig ta ett år mer enn hva som har vært antatt fram til nå.

Programmet ble lagt om tidligere i år, noe som innebar at produsenten Lockheed Martin fikk 13 måneder ekstra til utviklingen av F-35, også kjent som Joint Strike Fighter (JSF).

Krav fra myndighetene

Årsaken til de nye forsinkelsene skal blant annet være problemer med programvaren som skal brukes i de avansert flyene. Kostnadsoverskridelsene skal ha sammenheng med krav fra myndighetene om nye tester før jageren kan tas i bruk.

Verken Lockheed Martin eller forsvarsdepartementet Pentagon ønsker foreløpig å kommentere påstandene om at prosjektet har støtt på nye problemer. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2