Audi A4 er Årets firmabil i Norge

Gikk helt til topps i bransjens egen kåring. Se hele lista:

Audi A4   bransjens favoritt firmabil.
Audi A4 bransjens favoritt firmabil.

Hvert år inviterer Dagens Næringsliv til kåringen av Årets Firmabil. I år stilte 14 bilimportører med hver sin bil - og så ga en representant fra hver importør sine karakterer til de ulike bilene - minus sin egen. Her kan du lese hele kåringen på dn.no.

I år som i fjor gikk Audi A4 helt til topps. 50,8 poeng gir en ganske god ledelse ned til BMW 320 på andreplassen - mens Mercedes C 200 tok tredjeplass med 48,4 poeng.

De 14 bilene ligger alle i prisklassen mellom 350 000 og 450 000 kroner. Ut over dette var det opp til importørene å velge hvilken modell de ville ha med. Derfor er spennet i biltype også stort.

I 16 år

De tre tyske statusmerkene er favoritten til mange firmabilkunder også. Dermed er det kanskje ikke så overraskende at de går helt til topps også i bransjens kåring.

- Dagens Næringsliv har hatt denne kåringen i 16 år nå, og dette har alltid vært interessant lesning. Vinnerne har som regel vært ganske forutsigbare. Men det har også vært noen overraskelser underveis. Blant annet har biler som Subaru Forester og Toyota Corolla Verso gått helt til topps, forteller Broom-redaktør Knut Skogstad.

LES OGSÅ: Så mye betaler naboen for denne

Gull verdt

- Men hva har dette å si for "vanlige" firmabilkunder?

- Ganske mye, synes jeg. Juryen består jo av folk som driver med bil til daglig. De har som regel erfaring med å kjøre mye forskjellig. Og her får de jo ikke lov til å gi poeng til sitt eget merke, dermed er stemmegivningen forhåpentligvis så ærlig som mulig, sier Knut og legger til:

- For firmabilkunder er en sammenligning som dette gull verdt. Det er jo ikke mange som har mulighet til å teste så mange biler opp mot hverandre. Her er det bare å gå inn og se hva slags score de ulike bilene har fått i hver kategori. Så kan man jo gjøre opp sin egen mening ut fra hva man selv legger mest vekt på.

Taktisk stemmegivning

- Men er det ikke også litt taktisk stemmegivning hos noen importører?

- Jo, "problemet" er de som har flere merker. Ifølge artikkelen i Dagens Næringsliv fikk bilene fra Møller (Skoda, Audi og VW) og Bertel O. Steen (Peugeot og Mercedes) kanskje litt overraskende høye karakterer fra kollegene i samme selskap. Synd hvis det er bevisst, for det er med på å ødelegge en veldig bra kåring. Kanskje må Dagens Næringsliv neste år finne en måte å korrigere for dette på, mener Knut Skogstad.

Her kan du se vinneren av en annen kåring: Bruktbilen fra helvete

Her er rekkefølgen etter at juryen har sagt sitt:

1) Audi A4

2) BMW 320

3) Mercedes C 200

4) Peugeot 5008

5) Volvo S80

6) Toyota Avensis

7) Skoda Superb

8) Mazda 6

9) Citroën C5

10) Opel Insignia

11) VW Sharan

12) Ford S-Max

13) Mitsubishi Outlander

14) Hyundai ix35

LES OGSÅ: Disse bilene taper du minst på

Enig eller uenig? Hva er ditt førstevalg i denne prisklassen? Skriv i kommentarfeltet under: