Statnett starter bygging av omstridte master

Statnett varsler at de vil starte arbeidet med å reise 54 høyspentmaster mellom Samnanger og Mødal i Hardanger mandag neste uke.

høyspent strøm kraft mast (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
høyspent strøm kraft mast (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Arbeidet starter på strekningen mellom Børdal i Samnanger kommune og Mødal i Kvam kommune.

Omstridt kraftlinje

Strekningen er rundt 10 kilometer og en del av den omstridte 92,3 kilometer lange kraftlinjen som det er gitt konsesjon til å bygge mellom Sima i Eidfjord og Samnanger.

Byggingen berører 23 eiendommer, og Statnett er i dialog med grunneierne. To av dem har motsatt seg at Statnett får tilgang til eiendommene, og Statnett har bedt om bistand fra namsmannen.

Ville ikke utsette

De sju kommunene som utgjør Hardangerrådet motsatte seg høyspentmaster på det 92,5 kilometer lange strekket langs Hardangerfjorden. Hovedkravet er sjøkabel fra Sima til Kvam og jordkabel fra Kvam til Samnanger.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) avviste kravet fra Hardanger-ordførerneom å utsette anleggsarbeidene i et halvt år. Ordførerne frykter at byggearbeidet vil låse mastetrasèen, men må nå finne seg i at mastene blir reist allerede før regjeringen har bestemt seg for om strømmen på deler av strekningen skal føres gjennom jord eller sjø.(©NTB)

Mer innhold fra TV 2