Støre om Kina-samarbeid: – Håper de tenker seg om

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier han ikke forventer noen konsekvenser for Norges samarbeid med Kina etter Nobelkomiteens avgjørelse. Han håper landet revurderer sine uttalelser.

STØRE: (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
STØRE: (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Norsk UD var raskt ute med å gratulere Liu Xiaobo som en verdig vinner av Nobels fredspris fredag. Men utenriksministeren håper samarbeidet mellom norske og kinesiske myndigheter kan fortsette som før.

Håper på fortsatt samarbeid

– Kina har sagt at dette får konsekvenser for det bilaterale forholdet, men jeg håper de tenker seg om, sier Jonas Gahr Støre til NRK søndag kveld.

Han påpeker at fredsprisen må regnes som en del av Norges profil i utlandet, men understreker viktigheten av å få overbevist kineserne om at komiteen er helt uavhengig fra norske myndigheter.

– Må avvente å se

– Hvis Kina skulle reagere mot oss, vil jeg oppleve at de har blandet sammen disse tingene på en måte man nesten ikke kan forvente at de gjør. Men vi får avvente og se, sier han.

Støre mener nobelkomiteens begrunnelse vil bli hørt blant folk i Kina, men er usikker på hvilken virkning prisen vil få. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2