Det melder VG Nett.

Tre menn ble pågrepet 8. juli og siktet for planlegging av terror på norsk jord. Én av de siktede, Shawan Sadek Saeed Bujak, har i avhør med PST tilstått at han sammen med de andre siktede planla terrorhandlinger.

Målet var dansk avis

– Jeg kan bekrefte at en av de siktede i terrorsaken har tilstått planlegging av terror, sier kommunikasjonssjef Trond Hugubakken i PST til avisen.

MEDHOLD: Høyesterett avgjorde mandag at argumentene for å holde David Jakobsen (31) fullstendig isolert i fengselet, bør prøves på nytt i retten. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Målet skal ha vært å sprenge den danske avisen Jyllands-Posten.

– Ja, ut fra hva han har forklart, tyder det på at avisen var målet deres, sier Hugubakken.

Etter at Jyllands-Posten trykket de omstridte Muhammed-tegningene i 2005, har det vært avdekket flere antatte planer om terrorangrep mot den danske avisen.

Les også:
Terrorister ville bruke bomber mot dansk avis
PST: – Karikaturer motiverer islamister til terror

De to andre siktede i saken, Mikael Davud og David Jakobsen, nekter straffskyld.

Sjekker dansk forbindelse

Politiets etterretningstjeneste (PET) i Danmark arbeider for å finne ut om de som er siktet i Norge, har hatt medhjelpere i Danmark.

– PET arbeider tett sammen med det norske sikkerhetspolitiet sem ledd i etterforskningen av en konkrete saken. En terrorhandling har etter PETs oppfatning ikke vært nær umiddelbart forestående fordi de som nå er fengslet, var tett overvåket av det norske sikkerhetspolitiet i tiden fram til arrestasjonen. Den fortsatte etterforskningen i saken tar blant annet sikte på å avdekke forbindelser mellom de fengslede og eventuelle medgjerningsmenn i Danmark, heter det i en uttalelse fra PET.

PET-sjef Jacob Scharf sier at saken viser at Jyllands-Posten fortsatt er et «prioritert mål» for militante islamister.

– Ingen terrorcelle

Bujak representeres av advokatene Arvid Sjødin og Brynjar Meling. Meling bekrefter overfor VG at klienten i avhør har forklart seg om sin rolle i saken. Meling sier Bujak ikke kjenner seg igjen i påstandene om at han har vært en del av en terrorcelle. Han skal heller ikke ha tilknytning til al-Qaida, slik PST mener.

FORSVARER BUJAK: Brynjar Meling. (Foto: Roald, Berit/Scanpix)

– Jeg vil ikke gå i detaljer, men det er viktig å få fram at dette er handlinger som ligger på planleggingsstadiet. Jeg mener det aldri har vært konkret og nærliggende fare for liv og helse i denne saken, sier Meling.

Bujak ble arrestert i Tyskland, mens de medsiktede ble pågrepet i Oslo. Bujak ble senere utlevert til Norge. Han har siden sittet varetektsfengslet.

De tre er siktet for å ha inngått forbund for å begå en eller flere terrorhandlinger. PST mener terrorhandlingene skulle finne sted i Norge. Konkrete mål skal ikke ha vært pekt ut.

Les også: PST raser mot terror-lekkasjer

– Uforstående til siktelsen

I juli sa Arvid Sjødin til tv2nyhetene.no at Bujak regnet med å bli frifunnet.Da hadde den 37 år gamle familiefaren sittet i et ni timer langt avhør med politiet.

– Han nekter straffskyld og stiller seg helt uforstående til siktelsen. Han hevder han ikke har deltatt i noe forbund for å begå straffbare handlinger, forteller 37-åringens forsvarer.

Nå viser det seg at PST hadde rett i sine antakelser om at han hadde planer om å gjennomføre en terrorhandling.

Bombe

PST mener de siktede hadde skaffet alle ingrediensene som trengtes for å lage hydrogenperoksidbomber.

Bujak er kurder fra Irak. Mikael Davud er uigur fra Kina, mens David Jakobsen er usbeker. Alle tre har permanent opppholdstillatelse i Norge.