Astrup vil ha utredet habilitet i ny Treholt-runde

Stortingspolitiker Nikolai Astrup (H) står fast på at habiliteten til tidligere aktorer i Treholt-saken, riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad, må vurderes av en uavhengig instans.

Tidligere Unge Høyre leder Nikolai Astrup ble stemt inn til fjerdeplassen på stortingsvalglisten  under nominasjonsmøtet.  (Foto: SCANPIX/SCANPIX)
Tidligere Unge Høyre leder Nikolai Astrup ble stemt inn til fjerdeplassen på stortingsvalglisten under nominasjonsmøtet. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)

Det samme må gjelde for statsadvokat Stein Vale, mener Astrup.

–Habiliteten må vurderes

Vale er trukket inn i vurderingene av om boken «Forfalskningen» inneholder nye opplysninger som kan svekke et hovedpunkt i dommen mot Treholt.

- Det er åpenbart at habiliteten til alle disse tre må vurderes av en annen instans. Dette er personer som har investert så mye prestisje i å få Treholt dømt, at det kan være grunn til å spørre om de er forutinntatt. Det er ikke tilstrekkelig å proklamere egen habilitet, sier Astrup til NTB.

Skrev bok

Han peker dessuten på at statsadvokat Vale så sent som i september i fjor skrev bok om Treholt-saken og følgelig har økonomiske interesser i dens videre forløp. Astrup mener det er åpenlyst at Vale i enda større grad enn Busch og Qvigstad må tåle at andre enn riksadvokatembetet vurderer hans nøytralitet.

- Det burde jo være i alles interesse at dette blir gjort, at all tvil fjernes, sier Astrup. Han understreker at han som stortingspolitiker og folkevalgt ikke skal blande seg inn i en straffesak, men at det må være lov å mene noe om det han synes er en iøynefallende uklarhet om habilitet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2