Rune (17) tok flysertifikatet

Startet med flysimulator da han var syv. Nå er drømmen å bli yrkespilot.

UNG?PILOT: I går gikk drømmen endelig i oppfyllelse:?Rune Furøy (17) fra Vannøya bestod oppflygningen hos Tromsø Flyklubb og fikk småflysertifikatet han lenge har ventet på. Men det stopper ikke der: han er fast bestemt på å nå sitt store mål om å bli yrkespilot!  (Foto: Fotograf:Rune S. Alexandersen, nordlys.no/ANB)
UNG?PILOT: I går gikk drømmen endelig i oppfyllelse:?Rune Furøy (17) fra Vannøya bestod oppflygningen hos Tromsø Flyklubb og fikk småflysertifikatet han lenge har ventet på. Men det stopper ikke der: han er fast bestemt på å nå sitt store mål om å bli yrkespilot! (Foto: Fotograf:Rune S. Alexandersen, nordlys.no/ANB)

Som 13-åring solgte han bussturer i eget reisebyrå. I går tok Rune Furøy (17) sertifikat for småfly. Hva blir det neste, spør Nordlys.

– Du spør godt. Kanskje det blir charterturer til Syden, smiler Rune Furøy etter å ha landet trygt på Tromsø Lufthavn Langnes.

Noen timer før oppflygningen, var det en spent 17-åring som var i kontakt med Nordlys, men bare timer etter at han har fått småflysertifikatet bringer han rutinert både iTromsø, NRK og Nordlys etter tur og rekke i en passende runde over Tromsøya.

– Nå er det litt sidevind her, så både avgang og landing kan bli litt humpete, sier han før vi setter i gang. Han fylte 17 år på søndag, men flyr allerede som om han ikke skulle ha gjort annet. Og det har han strengt tatt kanskje ikke gjort de siste ti årene heller, skal vi tro pappa Svein og mamma Monica.

Tidlig målbevisst

– Jeg gjorde en tabbe da han var sju år: jeg kjøpte flysimulator. Siden den gang har han hatt lyst til å bli pilot, humrer pappa Svein Furøy. Han fikk også debutere som passasjer med sønnen i går.

Mamma Monica har ennå ikke sittet på, men synes det er flott at sønnen har såpass klare mål i livet. Rune vokste opp på Vannøya, og har lenge gått med pilotdrømmen i magen.

– Han har jobbet på fiskebruket og spart penger til dette. Han er ikke typen som drar på shopping og kjøper klær for alle pengene, forteller mamma.

– Han har hele tiden vært kreativ og målbevisst, legger hun til. – Ja, egentlig, bekrefter Rune selv. Han forteller at han lenge gikk og maste på å få lov til å ta flysertifikat.

- Skal fly masse

Og i fjor sommer startet han, like før 16-årsdagen. Da ble det timer med teori, før han 14. juli i fjor fikk første flytur med instruktør ved sin side. I februar i år fløy han alene for første gang. De siste månedene før oppflygingen gikk sakte.

– Ja, nå har jeg ventet veldig lenge på dette, sier Rune, som allerede har fått mye «kred» blant medelevene ved Tromsdalen videregående skole.

Og hvis noen skulle være i tvil, framover blir det flere takeoff.

– Jeg skal fly massevis!

Du kan lese mer om bil, trafikk - og fly - på nordlys.no.