I en lagerbygning i Mandal blir saltvann fra havet pumpet inn i en container. I en svart vakuumtank spruter vanndråper mot kontroll–vinduet, og det bobler i et Reodor Felgen-lignende apparat.

Det er saltvannet som kokes, slik at dampen skal bli drikkevann om kort tid.

– I løpet av ett minutts tid er saltvannet blitt helt rent vann – renere enn det du får i springen, sier oppfinner Trond Bjerkan.

Sammen med kollegaene i Viking development group, har han endelig fått realisert drømmen om vannrenseanlegget. Prototypen de har laget produserer fire tusen liter drikkevann i døgnet.

Nok til tusen mennesker

– Nå gjelder det bare å få dette ut til til de som trenger det, sier Bjerkan.

Han forteller at metoden for å fordampe vannet i en vakuumtank for å lage drikkevann av det, er godt kjent. Men en foreløpig hemmelig komponent gjør at de kan produsere drikkevannet med svært lite energi.

– Det er andre som og har tenkt på denne metoden, men vi skal ha et enkelt enkelt anlegg som skal kunne settes opp hvor som helst og bygges hvor som helst, forteller han til TV 2.

Et av verdens største utfordringer

Vi har alle sett de hjerteskjærende bildene fra Pakistan de siste dagene. TV 2s reporter Kadafi Zaman har møtt tusenvis av mennesker som bruker flomvannet, fordi de ikke har tilgang til annet. Derfor risikerer 3,5 millioner barn i Pakistan å bli smittet av vannbårne sykdommer.

Unicef er en av organisasjonene som prøver å få rent drikkevann ut til trengende mennesker, men en utfordring er at de anleggene som finnes i dag er dyre, kompliserte og at de trenger mye strøm, forteller generalsekretær, Kjersti Fløgstad.

– Nye metoder for å skaffe rent vann er spesielt interessant for Unicef. Vannproblemet i verden er så utrolig stort, sier hun.

Hun forteller at 1,1 milliarder mennesker mangler tilgang til rent vann i dag. 4 500 barn dør hver eneste dag på grunn av vannrelaterte problemer. Derfor er hun glad for alle nye oppfinnelser som kan være med å begrense vannproblemene.

– Her må alle gode ideer vurderes, for å se om man kan finne bedre løsninger på problemet.

Har løsningen klar

Og i Mandal mener Bjerkan at de har en bedre løsning klar.

Vannrenseanlegget deres skal kunne fraktes inn i katastrofeområder med helikopter, og settes opp selv i områder uten elektrisitet. Og uansett om det er flomvann, brakkvann eller saltvann som pumpes inn, tar prosessen kort tid. Nå håper han bare de kan få satt i gang anleggene rundt om i verden.

– Vi må få dette ut, slik at folk kan få hjelp der de er. Jeg tror vi kan få det til før året er omme, sier han med håp i stemmen.