Det er lite sammenlignet med hva nordmenn ga under jordskjelvkatastrofen i Haiti.

Les også: Gjenoppbyggingen vil koste 90 milliarder

Gir mest til barna

I Norge er det hjelpeorganisasjoner med spesielt fokus på barn som har samlet inn mest penger.

GIR MINDRE: Nordmenn har hittil gitt mindre til flomofrene i Pakistan i forhold til ofrene etter jordskjelvet i Haiti. (Foto: Sverre Saabye/TV 2)

En ringerunde til de store, norske hjelpeorganisasjonene viser at FNs eget barnefond,Unicef, har samlet inn 3,4 millioner kroner, mens Røde Kors har fått inn 3 millioner kroner. Redd Barna og Kirkens nødhjelp ligger på rundt én million hver.

– Det er ganske overraskende at Unicef ligger såpass høyt oppå lista, sier Anita Daae, kommunikasjonssjef i Unicef Norge, til TV 2 Nyhetene.

Hun mener forklaringen må være at organisasjonen var tidlig ute med å starte innsamlingsaksjonen.

BARN I NØD: 3,5 millioner barn i Pakistan er rammet av flommen. (Foto: AP)

Les også: Enormt behov for nødhjelp i Pakistan

Dårlig giverglede

Totalt har den norske giverviljen resultert i underkant av 10 millioner kroner totalt til flomofrene i Pakistan. Dette er langt unna de summene som ble gitt til ofrene etter jordskjelvet i Haiti.

Les også: – Norge har mindre empati med muslimer

– Unicef hadde på samme tid under jordskjelvkatastrofen i Haiti, samlet inn litt over det dobbelte, bekrefter Daae.

OVERRASKET: Kommunikasjonssjef i Unicef Norge, Anita Daae, er overrasket over at hennes organisasjon topper listen over innsamlede midler til flomofrene i Pakistan. (Foto: Sverre Saabye/TV 2)

Mulige årsaker til dette kan være et betydelig lavere antall omkomne etter flommen i Pakistan, mener Daae. Samt at det har skjedd flere lignende katastrofer i verden i dag.

– I tillegg til mediedekningen da. Media var mye senere på katastrofen i Pakistan, konkluderer hun.

Kostbar gjenoppbygging

Katastrofen i Pakistan vokser i omfang for hver time som går, og halvparten av de rammede er barn. Det foreligger ennå ingen oversikt over hvor store skader de voldsomme vannmassene har medført, men omtrentlige anslag tilsier at gjenoppbyggingen vil koste opp mot 90 milliarder kroner.

– Jeg tror vi snakker om mellom 10 og 15 milliarder dollar, sier Pakistans ambassadør i Storbritannia, Wajid Shamsul Hasan.

Jordbruket er også hardt rammet og store avlinger har gått tapt. Dette rammer både matvareforsyningen i Pakistan og den viktige bomullseksporten.