Høyre ønsker Hardanger-høring

Høyres stortingsrepresentant Siri A. Meling ønsker en åpen høring om kraftlinjen i Hardanger.

VIL HA HØRING: Høyres Siri A. Meling vil ha mer kunnskap om sjøkabelalternativet i Hardanger. Bildet er fra Simadalsfjorden i Hardanger. (Foto: Sondrekv)
VIL HA HØRING: Høyres Siri A. Meling vil ha mer kunnskap om sjøkabelalternativet i Hardanger. Bildet er fra Simadalsfjorden i Hardanger. (Foto: Sondrekv)

Hun ønsker at uavhengige eksperter og politikere skal kunne legge fram sine synspunkter om sjøkabelalternativet.

Forkastet sjøkabel

En løsning med sjøkabel ble veiet og funnet for lett – det vil si for dyrt og for usikkert – av regjeringen og Statnett. Men ikke alle er overbevist.

– Det kan godt hende de har rett, men vi vil gjerne høre hva andre fagfolk har å si om saken, sier Høyres Siri A. Meling, stortingsrepresentant for Rogaland og medlem i energi- og miljøkomiteen, til Aftenposten.no.

Se TV 2 Nyhetenes reportasje i videovinduet under:

446459

Mye å spare

Ifølge Statnetts anslag vil en sjøkabel koste rundt 4 milliarder kroner, mens de såkalte «monstermastene» vil koste rundt 900 millioner kroner.

I tillegg mener selskapet at en sjøkabel vil gi svakere forsyningssikkerhet og viser til at selskapet tre ganger siden igangsettelsen i 2008 har hatt problemer med kabelen mellom Norge og Nederland.

Viktig skille

Statnett tonet ned sikkerhetsargumentet tidligere denne uken, og Meling reagerer på at det nå er økonomi som kjøres fram som hovedårsak til det kontroversielle valget av master.

– Statnett skal selvfølgelig tenke på prisen, det er viktig. Men de må skille mellom økonomi og sikkerhet, sier hun.

Flere fagfolk mener det er fullt mulig å erstatte luftspennet med en sjøkabel. Men når de inviteres til en eventuell høring er ennå for tidlig å si. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2