Da Maria Brostedt fra Eskilstuna i Sverige våknet opp torsdag 22. juli, var hun ikke til å kjenne igjen.

– Jeg kjente ikke meg selv igjen. Jeg fikk helt panikk, sier Maria til TV 2 hjelper deg.

31-åringen, som to dager i forveien hadde farget håret med den samme hårfargen hun alltid bruker, hadde store hevelser i ansiktet og hodebunnen var et eneste stort væskende sår.

To uker etter hårfargingen med Wella Viva Midnight er Maria fortsatt sykemeldt, skriver Aftonbladet.se.

Les også: Han ville bare farge håret

Les også: Ble skallet etter frisørbesøk

Har du opplevd noe lignende? Tips TV 2 hjelper deg.

Fysisk og psykisk mareritt

Til TV 2 hjelper deg sier Maria at hun har brukt det samme produktet i en årrekke, og at dermed fikk sjokk da hun så seg selv i speilet.

– Da jeg skulle kjøpe hårfarge i butikken vurderte jeg å bytte merke, men så bestemte jeg meg for å kjøpe Wella, siden det er det jeg alltid har brukt og aldri fått noen reaksjon, sier 31-åringen.

Etter at reaksjonene kom, har Maria så langt vært på tre legebesøk, blitt satt på både penicillin- og kortisonkur, vært sykemeldt og måtte utsette ferieplanene sine. Oppsvellingen i ansiktet har gitt seg, men hårbunnen er fortsatt øm og væskende, forklarer Maria.

Allikevel var det ikke fysiske reaksjonene som var det verste, sier hun.

– Både fysisk og mentalt har det vært et helvete, men det mentale har vært verst. Jeg gikk ikke ut på en uke. Jeg snakket med venner på telefonen, og de klarte ikke helt å sette seg inn i hvordan jeg så ut. Da jeg la ut bildene på Facebook fikk de helt sjokk, sier hun til TV 2 hjelper deg.

– Nå kan jeg le av det, men de dagene jeg satt inne hadde jeg det ikke veldig kult, sier hun.

Et kjent problem

I 2008 opprettet Folkehelseinstituttet et bivirkningsregister for kosmetikkbivirkninger, samtidig som Helse- og omsorgsdepartementet ga en forskrift som pålegger helsepersonell en plikt om å rapportere slike bivirkninger til Folkehelseinstituttet.

Instituttet vurderer rapportene og rapporterer til Mattilsynet dersom det blir fastslått at skaden skyldes produktet. Deretter forvalter Mattilsynet overfor produktet.

– Det som er spesielt med hårfarger er at de er svært sensibiliserende, og inneholder nesten alltid ett av to stoffer, PPD eller PTD, som er ekstremt sensibiliserende. I noen tilfeller kan det gi så sterke utbrudd av allergisk kontaktdermatitt at medisinsk behandling er nødvendig, har Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet tidligere uttalt til TV 2 hjelper deg

Produsenten beklager

Maria sier at episoden satt såpass støkk i henne, at hun nå skal slutte å farge håret, og ønsker samtidig å advare andre mot å farge håret.

– Man må huske å allergiteste produktet, selv om man har brukt det mange ganger tidligere, sier hun.

Senere denne uken skal 31-åringen tilbake på sykehuset for nye tester og undersøkelser på hvordan allergien kom etter så mange behandlinger.

Resultatene derfra har hun lovt å ta med seg videre til produsenten, som har betalt medisin- og legeomkostningene hennes.

Til Aftonbladet sier Ursula Rytömaa, forsker ved Procter & Gamble, som eier Wella, at de beklager det som har skjedd, og at de vil undersøke saken videre.

– Om Maria tillater det, så vil vi snakke med legen hennes også få vår dermatolog til undersøke hva som forårsaket reaksjonen, sier hun til den svenske avisen.

Har du opplevd noe lignende? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook! Klikk her.