Klarer du å gjette hva de har gjort med denne bilen?

Hint: Noe er blitt borte. Og den blir billigere.

Land Rover Freelander facel
Land Rover Freelander facel

Verden er sannelig i forandring og her er nyheten som må få Land Rover-menigheten til å sette kaffen (eller kanskje teen?) solid i vrangstrupen:

Når Land Rover Freelander straks kommer i oppgradert utgave blir den nemlig også verdens første Land Rover uten firehjulstrekk. Ja, du leste riktig! Når du står der i grøfta og trenger hjelp, er det kanskje ikke sikkert at Land Roveren som kommer kjørende forbi kan hjelpe deg opp!

Hver fjerde SUV

SUV med tohjulstrekk var lenge noen rare greier stort sett bare amerikanere drev med. Men trenden har så absolutt kommet til Europa - og nå er snart hver fjerde SUV som selges i vår del av verden en bil med trekk på bare to hjul.

Land Rover gjør dette av to årsaker: De trenger ganske desperat å få ned det gjennomsnittlige Co2-utslippet på bilene sine. Og i tillegg får de nå presset ned startprisen på Freelander slik at bilen blir mer konkurransedyktig.

Lyst på Land Rover? Les mer i Brooms bruktbilguide

Forsiktige endringer

Land-Rover-Freelander-inter
Land-Rover-Freelander-inter

Forhjulstrekk-Freelanderen kommer med Land Rovers 2,2-liters diesel, her i en utgave på 148 hk, koblet opp mot en sekstrinns manuelle kasse. En solid vektreduksjon (når Land Rover lager firehjulstrekk blir det tungt) hører også med, og CO2-utslippet er presset ned i 158 gram/km på denne bilen. Dagens "snilleste" Freelander har til sammenligning et utslipp på 179 gram/km.

Land Rover har også benyttet anledningen til å gjøre en forsiktig oppfriskning av designet, du må neste eie dagens Freelander for å kunne se den. Innvendig blir det ny grafikk på enkelte av instrumentene og fire nye setetrekk - pluss endel andre småting.

Fritt vilt: Les testen av Freelander her

Høyt verditap

Her hjemme falt Freelander-salget kraftig da andre generasjon ble lansert i 2007.

Bilen ble mye bedre enn forgjengeren (det skulle da også bare mangle!), men prisene skjøt også i været og bilen priset seg i praksis ut i forhold til mange av konkurrentene. Verditapet er imidlertid høyt. På bruktmarkedet nærmer prisene seg nå 300 000 kroner, da får du en 2007-modell som ikke har gått veldig langt.

LES OGSÅ: Freelander er en av kandidatene i Bruktbilen fra Helvete

Land-Rover-Discovery-faceli
Land-Rover-Discovery-faceli