– Vi har en økning på over ti prosent hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor. Det sier assisterende direktør, Rolf Gunnar Jørstad ved Norsk pasientskadeerstatning til TV 2 Nyhetene.

Flere søker etter helseavsløringer

Bare i år har 2277 pasienter søkt om erstatning. Medienes dekning av de alvorlige hendelsene ved blant annet Nordlandssykehuset, Asker og Bærum og Kongsberg gjør at NPE i år har ny rekord i antall søknader.

Etter at det ble kjent at sykehuset Asker og Bærum kan ha trikset med ventelistene søkte 48 pasienter pasientskadeerstatning. Den siste tiden har sju pasienter fra nordlandssykehuset sendt inn søknad.

– Etter at helsesaker er omtalt i medie får vi flere henvendelser til vårt servicekontor og flere melder inn saker til oss, sier Jørstad.

Mot én milliard i erstatninger

Samtidig som antall søknader om erstatninger går opp, får også flere søkere medhold. Andelen pasienter som får positivt svar fra NPE har økt med 30 prosent i år. Det koster Staten mye penger.

NPE-direktøren mener det årlige beløpet snart vil runde én milliard kroner i erstatninger.

– Det er mye penger. Men det betyr at det er flere som får en økonomisk oppreisning for det de har vært gjennom. Det betyr også at det er viktig for helsevensenet å ta lærdom av de skadene som oppstår slik at man kan unngå nye skader i tiden fremover, sier Jørstad.