Hva kan Saab tilby BMW?

Saab ønsker å utvikle en ny småbil - sammen med BMW.

Saab trenger sårt en samarbeidspartner som kan levere teknikk. Montasje: Broom
Saab trenger sårt en samarbeidspartner som kan levere teknikk. Montasje: Broom

Saab er i krise, og vil være det i lang tid fremover. Sjelden har noen bilprodusent hatt større behov for å utvikle nye modeller. Og sjelden har oddsene for å klare det vært svakere.

Saab trenger en småbil som kan selge i stort antall. Men å klare å utvikle en ny, avansert bil er i dag bortimot umulig uten teknisk samarbeid med andre produsenter. Synergi-givende allianser mellom ulike bilprodusenter bygger ofte på utveksling av teknikk og kompetanse.

Brooms designekspert om 9-5 designet

Ny Saab 92

Svenske Teknikens Värld spekulerer nå i at Saab og BMW er i ferd med å inngå et samarbeid. At Spyker-sjef Victor Müller (som reddet Saab) prioriterer en ny Saab 92 er ingen hemmelighet. Den nye 92-en vil han gjerne ha i produksjon innen tre år. Men for å kunne realisere sine drømmer må han finne en partner som kan hjelpe til med teknikk i form av drivlinjer og plattformer.

Ifølge mer eller mindre sikre kilder er det tyske BMW Victor Müller søker samarbeid med. Begge partene skal visstnok være interessert i et samarbeid og konkrete forhandlinger skal innledes i slutten av inneværende måned.

Her er Saab-suven

Lett retro

Müller har tidligere poengtert at det er viktig å finne en partner som kan levere hva de vil ha, i stedet for at Saab skal nøye seg med å bare bruke ferdige komponenter som tilbys.

Det skal være snakk om at Saab vil få mulighet til å kjøpe motorer og girkasser fra BMW, samt å anvende plattformen fra Mini til sin nye 92. Den lille Saaben (som kan bli hetende 9-2) vil muligens få et lett retropreg, men likevel sterke innslag av merkets moderne formspråk.

Hva har de å gi?

At Saab er interessert i BMWs delelager og kompetanse er ikke vanskelig å forstå. Det som er verre å fatte, er hvilke fordeler BMW skulle se i et slikt samarbeid. Hva har egentlig Saab å tilby den tyske storprodusenten?

Om samarbeidet blir en realitet, vil tiden vise. Enn så lenge går Saab fortsatt en usikker fremtid i møte.

Hva kan Saab tilby BMW? Bruk debattfeltet under

Les om Kina-Saaben her

En ny Saab 92 (eller 9-2) kan få stilelementer fra ursaaben. Foto: GM
En ny Saab 92 (eller 9-2) kan få stilelementer fra ursaaben. Foto: GM