Bølge av henrettelser i Iran

17 personer er henrettet den siste uken. Mange fler er under planlegging.

Tre unge menn ble mandag hengt offentlig på et torg i byen Babolsar nord i Iran, melder organisasjonen Iran Human Rights. 26 nye henrettelser kan bli gjennomført om kort tid.

Offentlig henging

Inkludert de tre er hele 17 personer henrettet i løpet av sju dager i Iran, og seks av henrettelsene har skjedd i full offentlighet, ifølge Mahmood Amiry-Moghaddam, forsker ved Universitetet i Oslo og talsperson for Iran Human Rights.

Søndag meldte gruppen, som tidligere har vist seg å være godt informert, at 26 personer er overført til karanteneseksjonen i Ghesel Hesar-fengselet vest for Teheran og forberedes til henrettelse. Organisasjonen mener de risikerer å bli henrettet i løpet av 48 timer.

– Vil spre frykt

En forsvarer for noen av de overførte, Mohammad Mostfaei, skriver at meldingen er bekreftet i et brev fra klientene hans som befinner seg i Ghesel Hesar-fengselet.

– Irans myndigheter prøver å spre frykt for å hindre nye protester på årsdagen for presidentvalget 12. juni i fjor, sier Amiry-Moghaddam.

– Vi venter flere henrettelser de kommende dagene og ukene, sier han og oppfordrer FN og alle land med diplomatiske og økonomiske forbindelser til Iran til å prøve å stoppe henrettelsene. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2