Tirsdag må olje- og energiminister Terje Riis-Johansen svare på kritiske spørsmål fra opposisjonen på Stortinget om de rødgrønnes prestisjeprosjekt på Mongstad.

Følg Mongstad-høringen på tv2nyhetene.no fra klokka 14 i videovinduet over

Opposisjonen mener at regjeringen har brukt milliarder på et urealistisk prosjekt, selv om den allerede i oktober i fjor visste at tidsfristen ville sprekke.

Når visste regjeringen om utsettelsen?

Dersom det stemmer at statsråd Riis-Johansen var klar over dette, mener opposisjonen at han ikke har overholdt informasjonsplikten overfor Stortinget.

1. mai fortalte TV 2 at regjeringens planer om storstilt CO2-rensing på Mongstad ble utsatt til 2018, noe som fikk Miljøvernforbundets Kurt Oddekalv til å si at regjeringspartner SV er blitt lurt i et prosjekt som ikke lar seg realisere.

Måtte redegjøre i spørretimen

Få dager senere ba en samlet opposisjon om at statsminister Jens Stoltenberg måtte gi en redegjørelse om hvorfor hans «månelandingsprosjekt» ble utsatt i fire år.

Mens SV-leder Kristin Halvorsen overfor TV 2 har hevdet at hun var overbevist om at de rødgrønnes «månelanding» skulle skje i 2014, fikk regjeringen allerede for et år siden det første varselet om at «månelandingsprosjektet» på Mongstad ikke var gjennomførbart.

– Jens, du lyver!

I den muntlige spørretimen 5. mai gikk opposisjonen rett i strupen på statsministeren, og beskyldte Stoltenberg for å lyve fra Stortingets talerstol.

Etter høringen åpnet alle de fire opposisjonspartiene for å fremme mistillitsforslag mot en samlet regjering eller olje-og energiministeren etter utsettelsen av rensing på Mongstad.