Oljeutslipp truer over 600 dyrearter

Over 600 dyrearter trues av det massive oljeutslippet i Mexicogolfen, opplyser lokale myndigheter i delstaten Louisiana.

USIKKER FREMTID FOR FLYVENDE IKON: Den brune pelikanen som pryder delstaten Louisianas delstatsflagg, trues nå av BPs oljeutslipp. (Foto: REUTERS/Joe Mitchell )
USIKKER FREMTID FOR FLYVENDE IKON: Den brune pelikanen som pryder delstaten Louisianas delstatsflagg, trues nå av BPs oljeutslipp. (Foto: REUTERS/Joe Mitchell )

I alt 445 fiskearter, 134 fuglearter, 45 pattedyrarter og til sammen 32 krypdyrarter og amfibier er truet.

Den brune pelikanens fremtid usikker

Blant fuglene er det størst bekymring for den brune pelikanen. Fuglen, som også pryder Louisianas delstatsflagg, legger egg på øyer i kystområdet.

Ifølge Louisianas statsbiolog, Robert Lover, har fuglen trolig spist fisk som har vært i områder med oljeutslipp.

Delfiner og flere forskjellige hvalarter er blant pattedyrene som er truet.

Les også: Norge har utstyret, men USA har ikke bedt om hjelp

Bekymring for kjemikaliene mot oljeflaket

Kjemikaliene som BP har tatt i bruk for å løse opp oljen fra den enorme lekkasjen i Mexicogolfen, kan i seg selv være farlige for miljøet.

Kjemikaliene lager en giftig suppe som kan være en fare for livet i havet selv om de skulle greie å hindre at oljesølet når den sårbare kysten, sier amerikanske eksperter.

Les også: BP lover å betale for oljesølet i Louisiana

Bruken av kjemikaliene er dermed et bytte mellom en potensiell risiko på kort sikt for dyrelivet i havet og langvarige skader på dyrelivet i kystmiljøet dersom oljen treffer land.

Amerikanske miljømyndigheter har godkjent 14 typer kjemikalier til oppløsning av olje, inkludert Corexit som produseres av Nalco Holding Company i Illinois.

Men problemet er at kjemikaliene selv kan utgjøre en fare for dyrelivet, og at de kan gjøre oljen giftigere mens den er i oppløsningsprosessen, sier forskeren Jackie Savitz i miljøgruppa Oceana. (©NTB)

Les også: Louisiana ber om krisehjelp mot oljeutslipp

Mer innhold fra TV 2