Staten kutter i støtten til rehabilitering

Til tross for hundrevis av suksesshistorier med folk som har blitt hjulpet tilbake til arbeidslivet, kutter nå staten i støtten til rehabilitering.

Frisk_680
Frisk_680

Paradoksalt nok er det nå de som skulle ha hjulpet enda flere tilbake til arbeidslivet, som må melde seg i køen på NAV.

Nina Hivand er nyopplært megler hos konfliktrådet i Elverum. Bak seg har hun fem år med langtidssykemelding på grunn av nerve- og muskelsmerter. En tid hun følte var en evig kamp for å bli hørt hos NAV.

– Det er veldig tøft, du føler du møter veggen. Det er en kamp som ikke er fornuftig i det hele tatt i forhold til oss som ikke har det så greit i hverdagen, forteller Hivand til TV 2 Nyhetene.

Mistet oppfølgingstilbudet

FIKK TILBUD OM REHABILITERING: Nina Hivand har vært langtidssykemeldt i fem år på grunn av nerve- og muskelsmerter. (Foto: TV 2)
FIKK TILBUD OM REHABILITERING: Nina Hivand har vært langtidssykemeldt i fem år på grunn av nerve- og muskelsmerter. (Foto: TV 2)

Men for et halvt år siden fikk hun tilbud om rehabilitering ved Oppfølgingsenheten Frisk.

– Du føler deg ikke sjuk når du kommer inn hit, du skal få et smil, du får et nikk og du skal føle deg hjertelig velkommen og det er tilbakemeldingen vi får at folk føler seg ivaretatt, sier leder Harald Odde av Oppfølgingsenheten Frisk til TV 2 Nyhetene.

– Det har gjort meg så utrolig godt, jeg har vokst masse på det, jeg fikk kjempeselvtillit, jeg fikk et pågangsmot som ikke ligner noen ting, og jeg fikk lyst til å begynne å jobbe igjen, sier Hivand.

Men nå har Nina og hundrevis av andre mistet oppfølgingstilbudet fordi det offentlige har kuttet i støtten til rehabilitering.

– Det synes jeg er forferdelig, på sikt kan de jo ikke spare noe på dette. Det må være mye billigere å ha meg gående i jobb, enn å ha meg gående i et system på NAV, sier hun.

– Elendig samfunnsøkonomi

Opposisjonen på Stortinget rister på hodet av at Helse Sør-Øst har kuttet tilskuddene til denne type behandling fra 300 til 60 millioner kroner. Nå møter langtidssykmeldte stengte dører.

– Det er en skuffelse for de menneskene som ønsker å komme tilbake til jobb. Ikke minst er det elendig samfunnsøkonomi fordi å i stedet bruke penger på å få folk tilbake i jobb, så bruker man penger på å holde dem på trygd, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF)i Arbeids- og sosialkomitéen.

Lederen i helsekomiteen på Stortinget, Bent Høie, sier han vil be regjeringen snu i kuttene.

– Årsaken er at Helse Sør-Øst ønsker å beholde pengene selv til egen virksomhet. Men Stortingets intensjon med at folk skal komme raskt tilbake i arbeidet, ligger jo i navnet «raskere tilbake». Derfor burde en aldri latt disse avtalene gå ut, mener Høye.

417814

Må permittere hjelperne

Og lederen av oppfølgingsenheten er nå i den paradoksale situasjonen at han må permittere over halvparten av hjelperne.

IVARETAR: Harald Odde jobber for at folk skal føle seg ivaretatt ved Oppfølgingsenheten Frisk. (Foto: TV 2)
IVARETAR: Harald Odde jobber for at folk skal føle seg ivaretatt ved Oppfølgingsenheten Frisk. (Foto: TV 2)

– Det er noe uvirkelig å måtte permittere og sende folk til NAV når vi vet at de menneskene kunne ført hundrevis tilbake i jobb, sier Harald Odde.

Han kan ikke forstå prioriteringen.

– I mange tilfeller har vi spart mange års stønad. Vi kan ved å putte på ei krone, i noen tilfeller spare hundre og mer enn det, forklarer Odde.

Han mener regjeringen må få bevilgningene på plass i revidert statsbudsjett.

– Statsministeren har også sagt at vi må bruke ressurser inn i arbeidslivet, for å få mennesker tilbake i jobb, da må han også se hvilke fantastiske muligheter NAV har, hvis NAV får midler til å gjennomføre det her, sier Odde.

– Fra å føle at man bare eksisterer, til at man lever og har en mening med livet, så er det så stort spenn, sier Nina.

Mer innhold fra TV 2