moskvatwitpix (Foto: Twitpic)

Russiske myndigheter etterforsker eksplosjonene som et terrorangrep, opplyser en talsmann for den russiske påtalemyndighetens etterforskningskomité.

– Kvinnelige selvmordsbombere

Russiske myndigheter sier at det trolig var to kvinnelige selvmordsbombere som sto bak terrorangrepene som rammet T-banesystemet i Moskva i morgenrushet mandag.

Det verserer ulike opplysninger over hvor mange som har blitt drept i eksplosjonene. Den første eksplosjonen fant sted på et tog ved T-banestasjonen Lubjanka 05.55 norsk tid, og krevde over 20 menneskeliv, opplyser russiske redningsmannskaper.

Minst ti mennesker ble såret i den kraftige eksplosjonen.

Lubjanka-stasjonen ligger i sentrum av Moskva, rett ved hovedkvarteret til den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Eksploderte igjen

. (Foto: STRINGER/RUSSIA/REUTERS)
Rundt 40 minutter etter den første eksplosjonen ble det meldt om nok en kraftig eksplosjon på T-banen i Moskva.

– Denne eksplosjonen rystet Park Kulturij klokken 8.38, opplyser en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge Sky News melder russiske medier at tolv omkom i den andre eksplosjonen, og sju ble såret.

Ifølge talskvinne Irina Andrianova i det russiske krisedepartementet fant også denne eksplosjonen sted inne i et tog som sto på perrongen.

Park Kulturij er en av Moskvas eldste T-banestasjoner og ligger i sentrum av byen i nærheten av Moskva-elven.

Lammet trafikken

Journalister får med seg TV-overføring av en pressekonferanse etter terrorangrepene. (Foto: STRINGER/RUSSIA/REUTERS)

Enkelte russiske medier melder om en tredje eksplosjon på T-banestasjonen Prospect Mira. Dette er ikke bekreftet fra offentlig hold.

Det var mange folk på T-banestasjonene da eksplosjonene skjedde. Moskva er for tiden full av tilreisende på grunn av påskehøytiden, og T-banene er hovedpulsåren for persontrafikken i byen.

T-banesystemet i Moskva er blant verdens travleste, og frakter rundt sju millioner passasjerer i gjennomsnittet hver dag.

Eksplosjonene førte til at alle tog stoppet opp. Også veiene i millionbyen ble lammet, ettersom ambulanser, brannbiler og politibiler rykket ut. Helikoptre sirklet over stasjonen Park Kulturij, som ligger like ved Gorky Park.

Mistenker islamistiske opprørsgrupper

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for terrorangrepene, men mistanken retter seg mot islamistiske opprørsgrupper fra de urolige regionene i det nordlige Kaukasus.

Også i 2004 ble T-banen i Moskva rammet av et terrorangrep, da en opprører fra Nord-Kaukasus sprengte seg i lufta. Den gang ble 40 personer drept. (©NTB/ TV 2).

Brannvesenet og en representant fra innenriksdepartementet på plass ved Lubjanka T-banestasjon. (Foto: ALEXANDER NATRUSKIN/REUTERS)