For to uker siden bodde Fathia Ahmed Omar i Bergen. Hun har nylig vært igjennom en omfattende operasjon i Norge fordi hun ble alvorlig skadet etter flere brutale voldtekter.

Men til tross for at hun var nyoperert ble hun tvangsutsendt ut av landet. Nå bor hun sammen med sin seks år gamle sønn Munir på en benk i italienske Genova.

BEKYMRET: Lege Ulf Hørlyk mener Fathia ikke er i stand til å ivareta verken seg selv eller sønnen. (Foto: Magnus Nøkland/TV 2)

– Jeg er våken hele natten. Jeg sover ikke. Sønnen min er festet til armen min. Han ble tatt fra meg en gang tidligere. Jeg er redd. Når han sover om morgenen, går jeg dit hvor folk samler seg. Jeg sover på lekeplasser, forteller Fathia til TV 2.

– Ikke i stand til å ivareta seg selv

Fathias fastlege, Ulf Hørlyk, mener 25-åringen er så traumatisert at hun ikke klarer å ta vare på seg selv eller sin seks år gamle sønn. Mandag dro han til Italia, i et desperat forsøk på å få henne hjem.

– Jeg har aldri møtt noen med større helsemessige grunner til å få bli værende i Norge. Hun er veldig syk, sier Hørlyk til TV 2.

I bilen på vei for å møte Fathia ringer Utlendingsnemnda (UNE) til Hørlyk.

– Hun er ikke i stand til å ivareta verken seg selv eller sønnen. For det første skader vi henne, men vi velger faktisk å skade et barn også, sier Hørlyk på telefonen.

Fathia og sønnen Munir tilbringer dagene på en benk ved havnen. Om nettene kjører de buss eller søker ly på jernbanestasjonen.

– Det er ikke bra. Jeg var veldig glad i Ytre Arna. Jeg var med min mann og sønn, sier Fathia.

(Saken forsetter under videovinduet)

Vurderer saken på nytt

Utlendingsnemnda skal nå vurdere saken til Fathia på nytt.

– Denne saken håndteres som alle saker som kan ha et hasteaspekt ved seg. Det vil si at våre beslutningstakere sitter og klargjør fakta i saken, vurderer om det er behov for å innhente ny informasjon, og tar sikte på å treffe en beslutning så snart som mulig, sier direktør i Utlendingsnemnda Terje Sjeggestad til TV 2.

BOR PÅ GATA: Nyopererte Fathia Ahmed Omar ble kastet ut av Norge, og bor nå på en benk i italienske Genova sammen med sønnen. (Foto: Magnus Nøkland/TV 2)

Skjeggestad vil imidlertid ikke si at UNE har gjort noe feil i saksbehandlingen.

– Alle kan se at Utlendingsnemnda ikke satt på den informasjonen som eventuelt kunne være av betydning i saken, fordi de ikke hadde fått noen slik informasjon om det som knytter seg til helsesituasjonen for kvinnen, sier Sjeggestad.

Ifølge direktøren er det ikke ofte at UNE må vurdere en sak på nytt med ny informasjon etter at en person er sendt ut av landet.

Får støtte i Norge

På nettsamfunnet Facebook er det opprettet en side til støtte for Fathia og sønnen. Siden «La Fathia Ahmed Omar og Munir få returnere til Norge!» hadde mandag kveld over 3200 medlemmer.

«De to må straks hentes tilbake hit til Norge. Hvilket samfunn er det vi har fått som kan la slikt skje. Det gjør meg svært opprørt og syk helt inn i sjelen da jeg leste om det.» skriver en jente.

«Klar til å demonstrere – denne grusomme utviklinga må snus!» skriver en annen.