– Slaget om Lofoten står i regjeringen

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell mener slaget om Lofoten står i regjeringen og ikke innad i Arbeiderpartiet.

FOR OLJEUTVINNING I LOFOTEN: Nestleder Bård Vegar Solhjell (t.v.) mener det er åpenbart for alle at Ap ledelsen er for oljeutvinning og at den sannsynligvis også har et flertall i partiet bak seg. Solhjell er her  sammen med nestleder Audun Lysbakken.  (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
FOR OLJEUTVINNING I LOFOTEN: Nestleder Bård Vegar Solhjell (t.v.) mener det er åpenbart for alle at Ap ledelsen er for oljeutvinning og at den sannsynligvis også har et flertall i partiet bak seg. Solhjell er her sammen med nestleder Audun Lysbakken. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

– Det er gledelig at Oslo Ap går inn for petroleumsfrie soner i nord, men vedtaket vil neppe få mye å si for utfallet av saken, sier Solhjell til NTB.

Kritisk fase

Kampen om oljerikdommen utenfor Lofoten og Vesterålen er inne i en kritisk fase. 15. april vil det faglige grunnlaget for den oppdaterte forvaltningsplanen for Barentshavet bli presentert i en ny rapport.

Så kommer en høringsrunde, før regjeringen senere i år legger fram en stortingsmelding om saken. Der vil det bli tatt stilling til om en konsekvensutredning skal gjennomføres eller ikke.

– Den avgjørende diskusjonen står om konsekvensutredningen. Den er et juridisk nødvendig første steg på veien mot oljeboring, hevder Solhjell.

SLAGET OM LOFOTEN: Kampen om oljerikdommen utenfor Lofoten og Vesterålen er inne i en kritisk fase. Bildet er fra havnen ved Henningsvær, som er Lofotens livligste fiskevær. (Foto: Pierre-Henry DESHAYES/AFP/SCANPIX)
SLAGET OM LOFOTEN: Kampen om oljerikdommen utenfor Lofoten og Vesterålen er inne i en kritisk fase. Bildet er fra havnen ved Henningsvær, som er Lofotens livligste fiskevær. (Foto: Pierre-Henry DESHAYES/AFP/SCANPIX)

For oljeutvinning

Han mener det er åpenbart for alle at Ap-ledelsen er for oljeutvinning og at den sannsynligvis også har et flertall i partiet bak seg.

– Men det er ikke innad i Ap dette spørsmålet skal avgjøres, sier han.

Ifølge Solhjell er det folkelig motstand og innsatsen til SV og Sp i regjering som avgjør om oljeinteressene vinner fram eller ikke.

Til store protester fra partifeller i nord, gikk Oslo Ap lørdag inn for opprettelsen av oljefrie soner utenfor Lofoten og Vesterålen. I Sør-Trøndelag og Buskerud har Ap fattet lignende vedtak. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2